Vesti

Nemanja Nikolić: Umesto Završetka26.06.2015. 11:15


Likovna galerija, Knez Mihailova 6., Nemanja Nikolić, "Umesto završetka", crteži i animacija, subota, 27.jun, u 18h. Razgovor sa umetnikom Nemanjom Nikolićem.

 

Aktuelna serija radova Nemanje Nikolića  bazirana je na preseku dosadašnjih autorovih interesovanja za medij crteža, animacije i filma. Fascinacija sedmom umetnošću usmeriće Nemanjina prvobitna istraživanja forme i izražajnih potencijala crteža u složenija vizuelna promišljanja i uvezivanja likovnog i filmskog jezika. U animaciji, Nemanja se najčešće poziva na filmski opus Alfreda Hičkoka pronalazeći u poetici pomenutog reditelja neke idejne postavke i pravce daljih tematskih i formalno – stilskih razrada u umetničkom delovanju. Sadržaji psihološke napetosti i neizvesnosti, kao jedina narativna struktura novonastalih prizora, snažno su akcentovani Nemanjinim karaktersitičnim crtačkim izrazom koji će u aktuelnom izloženom radu Panic Book  u sintezi sa tekstualnim zapisom dodatno pojačati njihov likovni efekat i dramaturški okvir. Seriju od više stotina  crteža umetnik izvodi na stranicama knjiga i časopisa iz oblasti društvene i političke misli u socijalističkoj  Jugoslaviji koje postaju svojevrsni mizanscen odigravanja  Hičkokovih kultnih scena  bekstva, masovne panike i straha.  Dovodeći u vezu pisanu građu teorijskih razmatranja, analize političkog sistema samoupravljanja, mehanizama uređenja i razvoja jugoslovenskog društva i filmskih klasika majstora saspensa,  Nemanjini crtački radovi ključno događanje imaju zapravo u razlaganju, paralelnom toku i  sučeljavanju   slika  različitih društvenih konteksta jednog vremena.

(Iz uvodnog teksta Miroslava Karića u katalogu izložbe)

Nemanja Nikolić (1987) je diplomirao na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, na slikarskom odseku, gde trenutno završava doktorski projekat. Od 2007. godine  redovno izlaže u zemlji i inostranstvu. Učestvovao je na velikom broju festivala. Dobitnik je više nagrada: Nagrada za crtež iz fonda Vladimir Veličković, specijalna otkupna nagrada za mural i zidnu instalaciju Rajfajzen banke i galerije 12HUB,  Nagrada za inovaciju iz fonda Miloš Bajić.  Nemanja je inicijator i osnivač Umetničkog prostora U10 i  jedan od osnivača Umetničkog kolektiva U10.  Živi i radi u Beogradu. www.nemanjanikolic.com

 

Pretraga




Prijava na mailing listu

Unesite vašu e-mail adresu

Unesite kod

Nečitljiv kod? Generišite novi

Zašto se prijaviti?

Garancija privatnosti.