Vesti

Eros i tanatos: Susreti na drugoj strani likovne realnosti17.10.2023. 11:10


Izložba Eros i tanatos: Susreti na drugoj strani likovne realnosti biće otvorena u Galeriji Muzeja naivne i marginalne umetnosti u Jagodini (Boška Đuričića 10) u četvrtak 19. oktobra u 19 časova.

 

Kroz spektar ovih univerzalnih, naizgled suprotstavljenih, osnovnih impulsa koji oblikuju naše motive, želje i akcije, iz kojih sve potiče i u koje se na kraju neminovno uliva, predstavićemo panoramu reprezentativnih dela iz muzejske kolekcije, ali i onih koje publika nije imala priliku da vidi. Ove dve snažne inicijalne energije, neposredno ili posredno, obeležile su značajan broj dela nekonvencionalne umetnosti koju baštini internacionalna Zbirka Muzeja naivne i marginalne umetnosti. Očekivano, u polju instinktivne stvaralačke slobode, iskrene inspiracije i duboke lične motivacije srećemo neke od najupečatljivijih ostvarenja inspirisanih suštinskim fenomenima iskonskih nagona erosa i tanatosa. Izložbu prati i istoimena bogato ilustrovana monografija koja na 88 stranica daje viđenje susreta ovih komplementarnihi sinergičnih sila erosa i tanatosa na drugoj strani likovne realnosti naivne i marginalne umetnosti. Autor izložbe i monografije je Ivana Jovanović, muzejski savetnik. Trajanje izložbe: 19. 10 – 10. 12. 2023.




Savremeni trenutak, zasićen previranjima i preispitivanjima temeljnih civilizacijskih vrednosti, obeležen globalnom krizom društva koja naglašava osećaj usmerenosti modernog čoveka ka subjektivizmu, introspekciji i bazičnim nagonima za opstanak, neizbežno se prelama kroz polje umetnosti u nastajanju, čiji se konačni obrisi, još fluidni, samo naziru. Naivna i marginalna umetnost koja egzistira na marginama, sa druge strane likovne realnosti, neograničena tematskom, tehničkom i stilskom opredeljenošću autora, spontanošću, čistotom i intenzitetom samosvojnog umetničkog doživljaja privlači sve više pažnje stručne javnosti, šire publike, kao i samih umetnika. Očekivano, u ovom polju instinktivne stvaralačke slobode, iskrene inspiracije i duboke lične motivacije srećemo neke od najupečatljivijih ostvarenja inspirisanih suštinskim fenomenima iskonskih nagona erosa i tanatosa. Ove dve snažne komplementarne inicijalne energije, neposredno ili posredno, obeležile su značajan broj dela nekonvencionalne umetnosti koju baštini internacionalna Zbirka Muzeja naivne i marginalne umetnosti. Vođeni autentičnim likovnim osećajem, autori su neminovno u svoja dela spontano ugrađivali potencijal ličnih kretaivnih izvorišta, svoje snove, nesvesne težnje, nejasne vizije, doživljaje zanosa i ushićenja, ali i tenziju unutrašnjeg konflikta, agoniju strahova i destruktivnih poriva.
Traganje za poreklom i izvorom samog fenomena stvaralačkog impulsa neminovno nas vodi do polja na kome se odvija borba plodnosti kreacije protiv ništavila pretećeg ponora neminovnosti i konačnosti smrti. Ovo osvajanje prostora slobode i invencije odjekuje snažno u oblastinekonvencionalne naivne i marginalne umetnosti u kojoj se intenzivna prisutnost sila erosa i tanatosa uočava na različitim nivoima, poput talasa koji nastaju u procesu povezivanja i raslojavanja njihovih lančanih reakcija. U kolekciji Muzeja naivne i marginalne umetnosti, pored suštinske povezanosti sa dubljim značenjima i motivacijama koje nose fenomeni erosa i tanatosa, nalazimo i širok krug tema i motiva koji korespondiraju sa njima. Sveobuhvatni pojmovi lepote i snage prirode i čoveka, putenosti, nagosti, intimnosti i povezanosti, prate i predstave vezane za smrt, strah, bol, nemoć, agresiju, stradanje i tragediju. Pored sveprisutnih tema večite borbe dobra i zla, česti su apokaliptični prikazi beznađa transponovani kroz mitološke vizure i teskobna stanja savremenog čoveka, ali i glorifikacija žrtvovanja, hrabrosti i osvajanja prostora slobode i besmrtnosti, kao puta spasenja koje zatvara krug životnog ciklusa. Tako i u predstavama  mračnih strana ljudske prirode, koje se često javljaju u kontekstu određenog religioznog podteksta, nalazimo naznake nade i vere u novi početak i regeneraciju.
Autentični vizionari, koji stvaraju na marginama društva često u raskoraku sa vremenom u kome žive, svojim singularnim kreativnim osećajem sveta i iskrenim, instinktivnim traganjem za ličnim istinama, podsećaju nas na iskonske vrednosti koje su čoveka vekovima vodile na njegovom civilizacijskom pohodu kroz vreme, bojeći ih i preoblikujući pečatom originalne likovne invencije. Otuda umetnost naivnih i marginalnih umetnika, slobodna i neuhvatljiva kao snovi i imaginacija, čak i kada je preplavljena pretećim i mračnim vizijama, osvaja svojim vizionarskim intenzitetom, proslavljajući večne lepote svega postojećeg, i u svom nepresušnom stvaralačkom izvorištu nosi moć da tamno tlo pretvara u vedru vest.

 

Pretraga




Prijava na mailing listu

Unesite vašu e-mail adresu

Unesite kod

Nečitljiv kod? Generišite novi

Zašto se prijaviti?

Garancija privatnosti.