Vesti

Pomorišac – Vasa Pomorišac18.10.2023. 12:55


Otvaranje izložbe Pomorišac - Vasa Pomorišac u petak, 20. oktobra u 20. sati. Na otvaranju izložbe prisutnima će se obratiti dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske i dr Ana Ereš, kustoskinja izložbe, dok će izložbu svečano otvoriti prof. dr Simona Čupić, istor...

 

Izložba pred nama posvećena je umetniku koji je uspeo da klasičnu umetnost prikaže kroz optiku modernog pogleda. Umetniku koji se jedini među svojim kolegama slikarima prve polovine XX veka školovao u Londonu. Umetniku koji je nagrađen Srebrnom medaljom Udruženja francuskih umetnika. Umetniku čija se dela čuvaju u brojnim privatnim kolekcijama u Evropi, ali i u državnoj kolekciji Muzeja Viktorije i Alberta u Londonu. Umetniku koji je tokom pedeset godina stvaranja iznedrio jedinstvenu likovnost u srpskoj umetnosti. On je Pomorišac – Vasa Pomorišac.

Pomoriščev umetnički put razvijao se od rodnog Modoša, preko Zagreba, Minhena i Beograda, pa sve do Londona i Pariza. O njegovoj priznatosti u svetu umetnosti svedoče brojne porudžbine i dela izvedena u različitim medijima, raznovrsne tematike i za različite potrebe – od portreta, religioznih i mitoloških kompozicija u ulju, preko istorijskih i narodnih motiva u fresko-slikarstvu, vitražima i ilustracijama za knjige, do nacrta za novčanice, ali i dobar prijem kod kritike i pozitivna mišljenja tadašnje stručne javnosti, kolega i društva uopšte. Takođe, saradnja sa Maticom srpskom nije izostala. Bio je poslednji, jedanaesti stipendista Matice srpske, zbog čega nije slučajno što se jubilej 175 godina Galerije Matice srpske, koji je započet izložbom dela prvog stipendiste Uroša Predića, zaokružuje izložbom dela Vase Pomorišca.

U želji da se ime i stvaralaštvo slikara Vase Pomorišca ponovo istaknu u javnosti i da se još jednom ukaže na njegov doprinos srpskoj umetnosti, Galerija Matice srpske u saradnji sa Muzejom savremene umetnosti u Beogradu realizuje izložbu koja će predstaviti preko sto umetničkih dela zahvaljujući podršci Pomoriščevih sinova Gordana i Bojana, Narodnog muzeja Srbije, Muzeja primenjene umetnosti, Vojnog muzeja, Muzeja grada Beograda, Narodnog muzeja Zrenjanin, Narodnog muzeja Pančevo, Umetničke galerije „Nadežda Petrović“ u Čačku, Narodnog muzeja Požarevac, Narodnog muzeja Smederevska Palanka, Fonda za penziono i invalidsko osiguranje u Zrenjaninu, kao i brojnih privatnih kolekcionara.

Izložbu prati istoimeni dvojezični katalog sa tekstovima kustoskinja izložbe Jelene Ognjanović i dr Ane Ereš, kao i istoričara umetnosti msr Luke Vukićevića i mr Mišele Blanuša.

Zainteresovana publika će moći da poseti izložbu Pomorišac – Vasa Pomorišac do 29. februara 2024. godine, a svakog vikenda u 13.00 sati posetioce očekuje vođenje kroz izložbu.

 

Pretraga




Prijava na mailing listu

Unesite vašu e-mail adresu

Unesite kod

Nečitljiv kod? Generišite novi

Zašto se prijaviti?

Garancija privatnosti.