Vesti

Anđelko Vasiljević: Imagery of Jazz19.10.2023. 09:00


Izložba fotografija “IMAGERY OF JAZZ” Anđelka Vasiljevića Od 24. oktobra do 31. decembra 2023. // Hol Velike sale Doma omladine Beograda

 

 

Dom omladine Beograda u okviru 39. Beogradskog džez festivala predstavlja izložbu fotografija Anđelka Vasiljevića pod nazivom “IMAGERY OF JAZZ”. Na izložbi su prikazani portreti nekih od umetnika koji su tokom prethodnih godina nastupali na najstarijem srpskom džez festivalu: Enriko Rava, Čarls Lojs, Dajen Rivs, Stiven Bernstin, Imanuel Vilkins, Maria Šnajder, Kurt Eling, Luka Ignjatović i drugi.

Izložba će biće otvorena 24. oktobra u 18.00 časova, uoči uvodnog koncerta ovogodišnjeg Beogradskog džez festivala – STANKOVIĆ ALL STARS, koji je zakazan za 19.00 časova u Velikoj sali Doma omladine Beograda.

POZIV NA PUTOVANJE

Kao jedinstvena forma, koja od izvođača zahteva i teorijsko znanje i maštovitost pri improvizaciji, džez nalikuje nekom egzotičnom kontinentu koji pleni svačiju pažnju, ali nikad ne biva do kraja otkriven.

I baš kao što Beogradski džez festival publici decenijama otkriva najpoznatije pripadnike planetarnog džezerskog bratstva, tako i Anđelko Vasiljević svojim fotografijama s festivalskih koncerata svima nama šalje svojevrsne razglednice misterioznog i zavodljivog džezerskog kontinenta. Stoga je veza između manifestacije međunarodnog ugleda i našeg nagrađivanog fotografa sasvim prirodna, baš kao i povezanost Vasiljevića sa džezom. Jer, on je džezer među fotografima.
Na pravila zanata koja je apsolvirao u redakciji „Politike”, Vasiljević nadovezuje razbarušeni osećaj za trenutak. Njegove fotografije imaju sopstveno „ja” i van novinskih stubaca. One nas pozivaju na putovanje po tom misterioznom i zavodljivom kontinentu zvanom džez. Na nama je da se odazovemo.

Dimitrije Bukvić


Anđelko Vasiljević je rođen u Beogradu, gde živi i radi. Stalno je zaposlen u dnevnom listu „Politika”. Fotografijom se bavi dugi niz godina. Osim u matičnoj redakciji, objavljuje u nedeljnicima i na informativnim veb sajtovima, a fotografije su mu objavljene na mnogim naslovnim stranama knjiga i magazina, plakatima, CD-ovima i u publikacijama. Izlagao je na više grupnih i samostalnih izložbi u Srbiji i inostranstvu (Beograd, Šabac, Požarevac, Smederevo, Kragujevac, Novi Sad, Pula…). Dobitnik je više nagrada među kojima su: godišnja nagrada Udruženja novinara Srbije, nagrada novinske agencije „Beta”, nagrada međunarodnog festivala „Interfer” za društveno angažovanu fotoreportažu, nagrada za fotografiju na temu „April u Beogradu”, nagrada Radio Beograda za objavljene fotografije na sajtu RTS-a, nagrada „Interfer” za sportsku reportažu, Gran pri na međunaronom foto konkursu „Srbija danas”…
O svojoj ljubavi prema džezu, Anđelko Vasiljević kaže: „Džez je muzika posebnog osećaja i doživljaja. Pun je inspiracije i ideja, tako da ne čudi što ima više pravaca kroz svoj istorijski razvoj. Beogradski džez festival, kao prepoznatljivi muzički simbol Beograda, mi je omogućio da i ja učestvujem u tom putovanju i da pokušam da ostavim fotografski trag tog fascinantnog doživljaja i zato sam mu vrlo zahvalan”.


Izložba će biti otvorena do kraja 2023. godine. Radno vreme: ponedeljak-subota od 12:00 do 21:00; nedeljom od 12:00 do 18:00.

 

Pretraga




Prijava na mailing listu

Unesite vašu e-mail adresu

Unesite kod

Nečitljiv kod? Generišite novi

Zašto se prijaviti?

Garancija privatnosti.