Vesti

Umetnost i roboti17.10.2023. 10:35


O uticaju veštačke inteligencije na uslove rada umetnika, sreda 18. oktobar, Zadužbina Ilije M. Kolarca, Studentski trg 5

 

Udruženje likovnih umetnika Srbije i Međunarodna asocijacija likovnih umetnika (IAA - Europe) organizuju međunarodni simpozijum "UMETNOST I ROBOTI: Budućnost umetničkog rada u kontekstu savremenog tehnološkog razvoja", kao deo programa 17. Generalne skupštine evropske sekcije IAA-AIAP.

Na ovu temu govoriće Teemu Mäki, vizuelni umetnik i predsednik IAA, Jelena Guga, teoretičarka nova medija IFDT, Marcel Noack, vizuelni umetnik i kustos, Antonio Roberts, vizuelni umetnik i muzičar i Maja Ćirić, kustoskinja i kritičarka, koja će moderirati program.


O temi simpozijuma:

Poslednje dekade rastuće političke i ekonomske deregulacije unele su sistemsku nestabilnost i nesigurnost u svim oblastima ljudskog života i rada. Već postojeće nejednakosti su se uvećale što je proizvelo eskalaciju migracija, ratova i ekoloških katastrofa. Sve to, naravno, nije zaobišlo ni polje umetnosti i kulture. Kao odgovor pokrenute su brojne inicijative i začuli glasovi namereni  nanovom ispiitivanju mesta umetnosti i kulture u svetu koji se brzo menja i kojem prijeti rastuća opšta nestabilnost, a sada i nadolazeći tehnološki razvoj koji teško da smo kadri predvideti.

Reakcije na opštu prekarizaciju rada i srozavanje društvenih i humanističkih vrednosti potekli iz strukovnih krugova postale su vidljive kroz postavljanje brojnih zahteva za bolje regulisanje uslova rada u profesionalnom sektoru. Mnoštvo strukovnih organizacija formulisalo je kodekse poštene prakse, preporuke i kalkulatore za fer naknade, zagovaralo remuneraciju kroz kroz ostvarivanje kolektivnih autorskih prava, osnovni zagarantovani dohodak, i sl. – razumevajući umetnost i kulturu ne kao zabavni faktor ukupne društvene i političke strukture, već već kao njegov vitalni deo.

Činjenica je da se veliki broj umetnika i kulturnih delatnika širom sveta pridružio armiji klase prekarijata, koja se sa aktuelnim razvojem generisanih AI tehnologija suočava s još većom pretnjom da postane potpuno izlišna.

Iz tog razloga pre svega moramo shvatiti gde se nalazimo s našim znanjima, iskustvima i načinima rada da bi uvideli gde se nalaze naši najbliži saveznici.

Predstojeći simpozijum poziva zajednicu vizuelnih umetnika i sve zaintersovane na diskutovanje perspektiva i mogućih scenarija za razvoj umetničkog rada i mesta umetnosti u društvu bliske budućnosti.

 

Pretraga




Prijava na mailing listu

Unesite vašu e-mail adresu

Unesite kod

Nečitljiv kod? Generišite novi

Zašto se prijaviti?

Garancija privatnosti.