Vesti

Slike Miodraga Petrovića23.06.2015. 12:20


U četvrtak, 25. juna u 19 časova u Modernoj galeriji CZK Lazarevac otvara se retrospektivna izložba slika Miodraga Petrovića.

 

Na izložbi će biti prikazano 35 slika, nastalih tokom višedecenijskog umetničkog rada autora. Izložba se organizuje u okviru manifestacije "Dani Lazarevca".


Miodrag Petrović je rođen je 1935. godine u Negotinu. U rodnom gradu završio je  četiri razreda osnovne škole, iz trećeg razreda gimnazije isključen je zbog lošeg uspeha. Otac Mihajlo ga godinu dana uči molerskom zanatu. Kartografsku školu u Beogradu, u trajanju od tri godine, upisuje 1948. Te godine radi kao kartograf u prestoničkom zavodu „Geokarta“. Na Akademiju likovnih umetnosti u Beogradu primljen je 1955. godine i završava u roku 1960. godine, u klasi profesora Nedeljka Gvozdenovića. Dve godine kasnije, kao stipendista Saveznog izvršnog veća kod istog profesora, završava postdiplomske studije. Član ULUS-a od 1960. godine. Godine 1963. doseljava se na Ub, gde dve decenije radi kao profesor Učiteljske škole i Gimnazije. Radio je kao prosvetni savetnik u Prosvetno pedagoškom zavodu u Valjevu do 1992. godine. Osnivač je i prvi predsednik Udruženja likovnih stvaralaca Tamnave „Spektar“.Veliki deo njegovih radova izgoreo je u požaru 1985. godine. Do sad je imao preko sto samostalnih izložbi. Živi i stvara na Ubu.

 

Pretraga




Prijava na mailing listu

Unesite vašu e-mail adresu

Unesite kod

Nečitljiv kod? Generišite novi

Zašto se prijaviti?

Garancija privatnosti.