Vesti

Nevidljivo nasilje27.06.2014. 10:45


Muzej savremene umetnosti poziva na projekciju filmova moldavskog umetnika Pavela Braile (Pavel Brăila) u ponedeljak, 30. juna 2014. godine u 20 časova u Velikoj Sali Studentskog kulturnog centra (Kralja Milana 48). Program se organizuje u saradnji sa Filmforumom Studentskog kulturnog centra.

 

Biće prikazani sledeći radovi:

"Cipele za Evropu" 2002, Video, 26’

"Kišinjev – grad čije se ime teško izgovara", 2011, Video, 57’25”


Video Pavela Braile "Cipele za Evropu" demonstrira razlike u kulturnim i ekonomskim identitetima u Istočnoj i Zapadnoj Evropi. Na maloj železničkoj stanici Ungeni, na granici između Moldavije i Rumunije, širina šina ruskog voza iz Moldavije treba da bude prebačena u standardnu širinu koja se koristi u Rumuniji i Zapadnoj Evropi. Umetnik je – krišom – snimao napornu tranziciju voza s Istoka na Zapad i enormnu količinu radne snage koju je potrebno angažovati da bi se obavilo ovo prilagođavanje. Svaki voz zaustavljen je na tri sata i podignut dva metra u vazduh ne bi li se zamenila konstrukcija šina, dok putnike proveravaju carinski službenici.

Inspirisan filmom Valtera Rutmana iz 1927. "Berlin: simfonija velegrada", Brailin projekat  "Kišinjev – grad čije se ime teško izgovara" prati život grada Kišinjeva tokom jedne godine. Na kraju godine, snimljeni materijal je montiran u jedan dan, bez naracije, bez komentara: tu je samo dokumentarni materijal s realnim zvukom. Konstituisan kao dokument, Brailin film omogućava gledaocu ne samo da upozna osobenosti ovog grada, već i da bude svedok njegovih nepovratnih transformacija. Tako on postaje hronika sadašnjice koja naprasno postaje istorija, a njegova publika jedini – premda raštrkani – čuvari sećanja koje će uskoro biti izbrisano.

Pavel Braila (rođen 1971. godine) je vizuelni umetnik i filmski stvaralac koji živi u Kišinjevu (Moldavija). Stekao je međunarodni ugled i priznanja filmom iz 2002. godine "Cipele za Evropu". Među projektima koje je realizovao od tada nalaze se “AlteArte” – TV program o savremenoj umetnosti koji se emituje na nacionalnom kanalu Moldova1, “Baron’s Hill” – šestokanalni video rad (2005) koji prikazuje razmetljivu novu arhitekturu Sinta i Roma koja trenutno nastaje u Moldaviji, nagrađeni film “Definitely Unfinished” (2010) i noviji film “Talking Letters” (2013) koji istražuje romski jezik. Film “Kišinjev – grad čije se ime teško izgovara” deo je ambicioznog projekta “Odyssey MD-2010” koji ima za cilj da dokumentuje jednu godinu života u Moldaviji.

Projekcijom filmova Pavela Braile biće završen filmski program koji je organizovan u okviru projekta „Nevidljivo nasilje“, kao i istoimena izložba koja traje od 9. maja do 30. juna 2014. godine. U velikom  međunarodnom projektu “Nevidljivo nasilje” koji je nastao u kooprodukciji Muzeja savremene umetnosti u Beogradu i Baskijskog muzeja – centra za savremenu umetnost ARTIUM iz Vitorije, učestvuje četrdeset domaćih i stranih umetnika, teoretičara i filmskih autora.

Saradnja dva muzeja podrazumeva dve posebne ali zajednički rađene izložbe. Pored izložbe u Beogradu, biće organizovana izložba u Baskijskom muzeju – centru za savremenu umetnost ARTIUM u Vitoriji koja će trajati od 12. septembra 2014. do 11. januara 2015. Poput izložbe u Beogradu, i izložba u Vitoriji će biti praćena filmskim programom, predavanjima, panel diskusijama i edukativnim radionicama.

 
Više o projektu pronađite na sajtu Muzeja http://www.msub.org.rs/nevidljivo-nasilje.

 

Pretraga




Prijava na mailing listu

Unesite vašu e-mail adresu

Unesite kod

Nečitljiv kod? Generišite novi

Zašto se prijaviti?

Garancija privatnosti.