Vesti

Miroslavljevo jevanđelje u Galeriji SANU22.08.2016. 12:30


Nastavljajući međuinstitucionalnu saradnju u cilju prezentacije našeg kulturnog nasleđa Narodni muzej će od 23. do 30. avgusta, u okviru postavke Svet srpske rukopisne knjige (XII–XVII vek) u Galeriji SANU izložiti Miroslavljevo jevanđelje .

 

Nastalo u osmoj deceniji 12. veka Jevanđelje je ispisano je na 181 listu pergamenta. Prema zapisu na kraju rukopisa, zna se da je njegovu izradu poručio humski knez Miroslav, brat velikog župana Stefana Nemanje verovatno za svoju zadužbinu, episkopsku crkvu Svetog Petra i Pavla u Bijelom Polju na Limu. Dijak Gligorije je ostao potpisan kao jedna od ličnosti angažovanih u ulozi pisara ili iluminatora. Miroslavljevo jevanđelje je najstariji sačuvani ćirilski rukpois na staroslovenskom jeziku. Po svom sadržaju je jevanđelistar – bogoslužbena knjiga koja ima delove četiri jevanđelja raspoređene prema redosledu čitanja u toku crkvene godine. Tekst Jevanđelja je pisan perom u dve kolumne, mrkom i crnom bojom, a većina naslova crvenom. Knjiga sadrži 296 minijatura crtanih perom, a zatim bojenih četkicom crvenom, zelenom, žutom i belom bojom i ukrašenih zlatom. Od juna 2005. godine, Miroslavljevo jevanđelje je upisano na UNESKO-vu listu Pamćenje sveta (Memory of the World).

Izložba Svet srpske rukopisne knjige organizuje se povodom održavanja 23. međunarodnog kongresa vizantijskih studija u Beogradu od 22. do 27. avgusta, pod nazivom Vizantija svet promena. Zahvaljujući ovom kongresu veliki broj svetskih stučnjaka će posetiti Beograd, gde će pored mogućnosti da sa kolegama predstave razmene najnovija naučna saznanja, biti u prilici da se upoznaju sa izuzetnim primerima vizantijske i srpske srednjovekovne umetnosti.

 

Pretraga




Prijava na mailing listu

Unesite vašu e-mail adresu

Unesite kod

Nečitljiv kod? Generišite novi

Zašto se prijaviti?

Garancija privatnosti.