Vesti

Kroz lica muzeja11.06.2014. 12:40


Izložba Kroz lica Muzeja biće otvorena u subotu, 14. juna u 18 časova u Narodnom muzeju u Beogradu.

 

Narodni muzej u Beogradu će 170. godišnjicu svoga postojanja obeležiti još jednom izložbom, koja će temom biti posvećena najstarijoj muzejskoj instituciji u Srbiji. Izložba Kroz lica Muzeja biće otvorena u subotu,  14. juna u 18 časova u Narodnom muzeju u Beogradu. Izložbu će otvoriti Aleksandra Fulgosi, pomoćnik ministra kulture i informisanja u Sektoru za kulturno nasleđe.

Ovom izložbom će na jedan novi, drugačiji način biti predstavljeno 28 odabranih ličnosti koje su na različite načine zadužile Narodni muzej tokom dugih 170 godina postojanja. Njihova delatnost povezana je sa pričama o 41 muzejskom predmetu, koji će  biti predstavljeni na izložbi. Bilo da je reč o ljudima, ili predmetima u foksu ove izložbe biće lica. Na ovaj način, posetioci će na jedan personalizovan način moći da steknu utisak o nastajanju izuzetnih arheoloških, umetničkih, zbirki numizmata i medalja Narodnog muzeja, da steknu izvesnu predstavu o manje poznatoj muzeološkoj delatnost naše najveće muzejske institucije, kao i o načelima i ciljevima Muzeja za koje su se zalagali muzejski poslenici.

U srž Muzeja i uticaj koji je imao na društvo moći će da se zaviri kroz doprinose date struci darivanjem i izučavanjem zbirki i predmeta.

Izložba Kroz lica Muzeja biće, između ostalog, prilika da se nakon mnogo godina  vidi jedini preostali fragmenat i replika Kličevačkog idola, koji je uništen pre tačno 100 godina za vreme austrougarskog bombardovanja Beograda. Biće dostupna retko izlagana kopija freske Amor sa čekićem; iz Zbirke strane umetnosti, grafika Glava Gnoma, Odilona Redona, zatim portret Vuka Karadžića iz mlađih dana, kao i figurine rađene u terakoti iz grčkog i rimskog perioda.

Zahvaljujući uspešnoj saradnji sa uredništvom časopisa National Geographic Srbija, tokom trajanja izložbe biće organizovan foto-konkurs Postani lice Muzeja za izbor najbolje selfie fotografije u ambijentu izložbe. Tok konkursa moći će da se prati preko društvenih mreža i internet stranica Narodnog muzeja i Nacionalne geografije. Težeći da što slikovitije istorijat Muzeja i muzejskih zbirki predstavimo posetiocima, izložba će biti upotpunjena različitim multimedijalnim sadržajima.

Autori izložber su: Mina Jović, Marina Pejović, Andrija Despotović, Aleksandar Bandović, Jovan Mitrović i Nikola Kilibarda. Izložba će trajati do 14. septembra 2014. godine.

 

Pretraga




Prijava na mailing listu

Unesite vašu e-mail adresu

Unesite kod

Nečitljiv kod? Generišite novi

Zašto se prijaviti?

Garancija privatnosti.