Vesti

FLUizmi28.07.2015. 12:45


FLUizmi / Letnji program Galerije FLU, Knez Mihailova 53. avgust 2015. godine.

 

 

Šta je sada i ovde izlagački prostor? Koje su sve njegove namene? Da li je sajber prostor valorizovan kao i materijalni ili je samo prvi pogled? Da li i na koji način galerija formira ideološke mehanizme savremene umetnosti? Galerija kao institucionalno delovanje ili vaninstitucionalni aktivizam? Galerija unutar Galerije? Da li status Galerije utiče i na status umetničkog dela? A publika? Da li je senzacija primarna, ili...?
Letnji program Galerije FLU će prezentacijom iskustava Inex galerije, Umetničkog prostora U10 i sajta Supervizuelna pokušati da odgonetne misterije „zavisnih i nezavisnih“izlagačkih  organizama.
Sva 3 prostora ( Inex, U10, Supervizuelna) nastala su udruživanjem mladih umetnika, gotovo u isto vreme. Povučeni i poučeni iskustvom utopijskih prostora: ITS-Z1, Muzeja Macura i Nezavisnog umetničkog kolektiva Treći Beograd, još uvek sanjaju Kolektivan san .
Galerija FLU Letnjim programom prepoznaje vrednosti i razmatra okolnosti nastanka i delovanja ovih umetničkih prostora. Svi autori su obrazovanje stekli i još uvek, u okviru doktorskih studija FLU, stiču iskustva koja konstituišu i te prostore. Na neki način ovo su disparatni aneksi FLU, proširena polja i 3 nova pristupa umetničke samoorganizacije, kolektivnog viđenja i vođenja izložbenog prostora.
Sva tri umetnička kolektiva su uložila izuzetan napor u adaptaciji stvarnosti koja nije naklonjena umetničkim senzibilitetima. Preplitanje kustoskog i umetničkog stvaralaštva u sva 3 prostora stvara jak kreativni potencijal koji uvek zanima FLUizme/Letnje programe Galerije FLU.
Intenzivirana iskustva mladosti, neobuzdanost i velika očekivanja ukrštaju se sa problemima savremene izlagačke prakse. U toj koliziji nastaju FLUizmi koji se 8 godina bave proširenim poljem delovanja studenata FLU, preispitivanjem  poetika prestupa, podrazumevanja i nerazumevanja potreba mladih za velikim, intenzivnim, monumentalnim stvaralaštvom. Posvećeni su opštem, širokom polju delovanja van okvira sistema školskog, institucionalnog mišljenja i skreću pažnju javnosti na veze između likovnosti i muzike, stripa, filma, mode...formiranjem novog izlagačkog koncepta koji istražuje potencijalnosti vezivnog tkiva između discipina, poetika i aktera u novouspostavljenim relacijama. Značenjski dijalog unutar kolokvijalno shvaćenog ustrojstva izložbe, u projektu 3. Pogled je proširen/ otvara se ka širem kontekstu, uvezujući pravce i pozicije mladih autora-kustosa i novih izlagačkih prostora.

U10 – Umetnički prostor
Kada je reč o stvaralaštvu mladih vizuelnih umetnika veoma često se, u javnim razgovorima, polemikama i istraživanjima, postavlja pitanje o pozicijama i mogućnosti artikulacije autora najmlađe generacije u lokalnom beogradskom okruženju. Nakon završenih studija umetnosti, kada se dogodi vreme da samostalno, kao tek oformljene umetničke ličnosti nastupe u javnosti - kroz izložbe, raznovrsne umetničke projekte, te budu percipirani u okviru teorijskih, kustoskih ili kritičkih osvrta u sredini u kojoj deluju - neretko nailaze na konfuzne mehanizme kojima funkcionišu lokalni umetnički sistemi i zatim na nemogućnost da se u okviru ovih, uprkos profesionalnom i posvećenom pristupu umetničkoj praksi, pozicioniraju. Finansijska ograničenja vezana za produkciju radova, kao i nepostojanje strukturiranog i održivog umetničkog tržišta dodatno otežavaju razvoj kontinuiranog rada i delovanja mladih umetnika. Iz ovih razloga, sve prisutnije rešenje navedenog problema u poslednjem periodu nalazi se u samoorganizaciji kroz manje umetničke grupe, kolektive ili zajednice koje svoje umetničke aktivnosti izvode, prikazuju i razvijaju u okviru određene umetničke ili teoretske platforme koja je vezana za određeni izlagački prostor. Nadovezujući se na ideju u neophodnosti samoorganizacije u datom kontekstu, nastao je umetnički prostor U10 na inicijativu umetnika Nemanje Nikolića uz pomoć  kolega: Lidije Delić, Nikole Grozdanović, Nine Ivanović, Isidore Krstić, Save Knežević, Ive Kuzmanović... u periodu neposrednog završetka umetničkih studija. Prostor U10 je mesto prezentovanja mladih, tek dolazećih autora.
Preuzeto sa sajta U10/Razgovor: Nemanja Nikolić i Ana Bogdanović
http://www.u10.rs/artists.html

 
Supervizuelna
Sajt http://www.supervizuelna.com/ je virtuelni prostor elektronskog magazina za savremenu umetnost i vizuelnu kulturu. Supervizuelna beleži, prenosi i analizira aktuelne ideje, dešavanja i teme iz domena savremene vizuelne umetnosti bez geografskih određenja, nudeći prostor za postavljanje pitanja i iniciranje razgovora o umetnosti današnjice. Baza Supervizuelne nalazi se u Beogradu. Redakciju Supervizuelne čine Ana Bogdanović, Žolt Kovač, Isidora M. Nikolić, Saša Tkačenko i Ivan Šuletić.
Preuzeto sa sajta http://www.supervizuelna.com/

Galerija Inex
Galerija je osnovana u prostoru bivšeg Inex Filma na skvoterski način, gotovo identičan aktuelnom preuzimanju bioskopa Zvezda. Najzaslužniji za ovaj ekscesni prostor su umetnici Darko Stojkov i Ivan Jovanović. Motivi osnivanja Galerije Ineks? Galerije danas pružaju jedan ustaljeni način funkcionisanja koji se nije menjao dekadama, i u moru tih galerija umetnici postaju neprimetini i pošto ne postoji tržište umetnosti oni su okrenuti sami sebi. Podstaknuti tim problemima u Ineks filmu nastaje galerija Ineks, umetnici preuzimaju odgovornost za stanje u umetnosti kreirajući kulturni centar koji funkicioniše na principu uradi sam.  Uporedo sa izlagačkim aktivnostima, Ineks galerija okrenuta je i organizaciji edukativnih programa za decu i rezidencijalnim boravcima stranih autora. Ciljna grupa Ineksa su pored umetnika i konzuemnata umetnosti i stanovnici Palilule i Karaburme, jer u tom delu grada ne postoji kulturni centar, ni galerija, bioskop ili pozorište...U prostorima bivšeg Trudbenika, bivše klanice, ciglane i Ineksu filmu nalaze se umetnički ateljei, mesta za probe beogradskih bendova i veoma slična kreativna atmosfera kao u BIGZ-u 90ih.

 

Pretraga




Prijava na mailing listu

Unesite vašu e-mail adresu

Unesite kod

Nečitljiv kod? Generišite novi

Zašto se prijaviti?

Garancija privatnosti.