Vesti

Ana Knežević: Voiding the Void26.10.2023. 08:40


Ana Knežević "Voiding the Void" od 23. do 30. oktobra 2023. u okviru izložbe Javne tajne Zorana Naskovskog Muzej savremene umetnosti, Beograd, Ušće 15, blok 10

 

Ana Knežević, Voiding the Void, 2019, VR instalacija biće izložena na retrospektivi Zorana Naskovskog "Javne tajne" u periodu od  23 do 30. oktobra 2023.

Javno predstavljanje rada: Subota, 28.10. u 12 časova – kustoskinja Una Popović.
 
Na poziv umetnika Zorana Naskovskog, tokom retrospektive „Javne tajne” u prostoru gde je izložen njegov rad Crisis / Ornet Kolmen u Beogradu (2020) u periodu od sedam dana, od 23 – 30. oktobra predstaviće se gost – umetnik koji svojom praksom propituje vizibilnost i granice digitalnih medija. Ovom prilikom gošća je umetnica Ana Knežević sa VR instalacijom “Voiding the Void”.  “Voiding the Void” je u fizičkom prostoru prvi put prikazan u aprilu 2019. godine u Njujorku, na samostalnoj izložbi umetnice u Culture Hub-u kao deo jednogodišnjeg rezidencijalnog umetničkog programa u toj instituciji namenjenoj za eksperimente u umetnosti i tehnologiji. Svetsku onlajn premijeru rad je imao na Steam VR platformi  tokom 2020. godine, takođe predstavljen je i tokom 14. Beldoks festivala. Instalacija Voiding the Void realizovana je od granta Culture Hub-a, a saradnici na tom projektu bili su arhitekta Marija Milovanović iz Beograda i VR stručnjak Alex Lashkhi iz Tbilisija.

Posmatrač pristupa radu 'Voiding the Void', iz 2019. uz pomoć HTC VIVE VR seta,koji se sastoji od laserskih uređaja koji stoje  postavljeni u uglove prostora, dijagonalno jedan preko puta drugog, i obrazuju prostornu mrežu uz pomoć koje se korisnik orijentiše u virtualnom svetu, kao i naočara i slušalica koji deluju kao receptori, i džojstika čijom upotrebom se teleportuje iz jednog u drugi prostor. Rad je imerzivan. Posmatrač ima osećaj telesnog uranjanja u apstraktne prostore koji ga u potpunosti obuhvataju dok iz različitih uglova posmatra geometrijske oblike, čija debljina gotovo da ne postoji a njihov ga obim svojim dimenzijama u potpunosti prevazilazi.

Publika će u periodu od 23. do 30. oktobra moći da učestvuje u VR doživljaju a dana 28.oktobra kustoskinja Una Popović će održati javno predstavljanje rada publici i predočiti praksu Kneževićeve.   

Wiener Städtische Insurance Company je sponzor postavke instalacije Ane Knežević “Voiding the Void” kao reprezenta u okviru izložbe “Javne tajne” Zorana Naskovskog.

Ana Knežević (Beograd, 1976) interdisciplinarna je umetnica. Kreira svetlosne i zvučne instalacije, crteže i VR instalacije. Od 2017. istražuje nove oblasti koje je uvela VR tehnologija. Dobitnica je CultureHub stipendije i rezidencije u Njujorku 2018. godine kao i nagrade Pollock-Krasner  2017. godine, nagrade CEC ArtsLink u Njujorku 2012. godine i Beogradske nagrade za crtež Fondacije Vladimir Veličković 2009 godine. Osim u Srbiji samostalno je izlagala u Njujorku, Bostonu, Parizu i dr.  Od 2013. godine živi i radi u Njujorku.


 

Pretraga




Prijava na mailing listu

Unesite vašu e-mail adresu

Unesite kod

Nečitljiv kod? Generišite novi

Zašto se prijaviti?

Garancija privatnosti.