Vesti

56. Oktobarskog salon: Ljubavni zanos.20.10.2016. 09:00


Muzej grada Beograda, Resavska 40b, Beograd , Kulturni centar Beograda, galerije Artget, Likovna i Podroom, Knez Mihailova 6 i Trg republike 5. Selektor/kustos 56. Oktobarskog salona: Dejvid Eliot (Velika Britanija)

 

Le plaisir d'amour ne reste qu'un moment, Le chagrin d'amour dure toute la vie. Ljubavni zanos traje tek trenutak. Ljubavni jadi traju čitav život.  Žan Pol Egid Martini

Radno vreme: utorak – nedelja od 12 do 20 sati;
Ponedeljkom zatvoreno.
Prijava grupnih poseta na info@oktobarskisalon.org
Više informacija na: www.oktobarskisalon.org

 

p r o g r a m :

Kulturni centar Beograda
Likovna galerija, Galerija Artget, Galerija Podroom
četvrtak, 20. oktobar u 18:00
Stručno vođenje: 
Kroz izložbu vode istoričarke umetnosti Katarina Radulović, likovni kritičar i Gordana Dobrić, kustos Kulturnog centra Beograda, i tim Oktobarskog salona

Katarina Radulović je diplomirala i magistrirala Modernu umetnost na Grupi za istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu.
Nalazi se na doktorskim studijama na istom Fakultetu. Završila je Studije kulture i roda na AAOM-u, u Beogradu i studijski boravila na Univerzitetu Luven, Belgija. Kao autor i selektor realizovala je međunarodne izložbe i projekte iz oblasti savremene vizuelne umetnosti.

Gordana Dobrić je diplomirala Modernu istoriju umetnost na Grupi za istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Završila je Studije kulture i roda na AAOM-u, u Beogradu i stručne operativne seminare iz oblasti „Muzejskog i galerijskog menadžmenta“ i „Merketinga u muzejima i galerijama“, u organizaciji nacionalnog komiteta IKOM, MDS i DIUS. Autorka je više izložbi i projekata iz oblasti savremene likovne i vizuelne umetnosti. Dobitnica je stručnih nagrada iz oblasti istraživanja i tumačenja nacionalne umetnosti XX veka.
 

Muzej grada, Resavska 40b
petak, 21. oktobar u 18:00
Aktivacija čitalačkog kutka – ČIJA JE IZLOŽBA?
Učesnice/učesnici: Nataša Bodrožić,Irena Borić, Vladan Jeremić, Danilo Prnjat, Svetlana Subašić, Nikola Đorđević i publika
Grupa k.r.u.ž.o.k. u saradnji sa članovima redakcije DeMaterijalizacija umetnost
Članovi redakcije portala za umetničku kritiku DeMaterijalizacija umetnosti u saradnji sa publikom i pozvanim gostima otvoriće razgovor na temu „Čija je izložba?“, koji bi trebalo da otvori pitanja reprezentacijskog karaktera bijanalnih umetničkih izložbi, sistema produkcije i istorijsko-umetničkog nasleđa na koji se ovakav vid umetničke proizvodnje i reprezentacije umetnosti oslanja i reprodukuje. Razgovor ima za cilj da otvori polje za promišljanje drugačijih načina proizvodnje i rada u polju umetnosti, inkluzivnosti polja umetnosti u odnosu na polje proizvodnog rada i manifestovanja ovih odnosa kroz sistem dominantnih kulturnih (re-) produkcija današnjice.
Opširnije...

Muzej grada, Resavska 40b
subota, 22. oktobar u 13:00
Tematsko vođenje kroz izložbu: Jelena Stojanović „Ljubavni zanos. Danas i ovde.“
Ukoliko polemički prihvatimo stav da je “umetnost ono što čini život zanimljivijim od umetnosti”(R.Filiu) onda se postavlja pitanje kako, i na koji način ovogodišnji radovi, početna kustoska ideja, konačno celokupna postavka 56. Oktobarskog salona pod nazivom LJUBAVNI ZANOS odgovara na ovaj stav. Drugim rečima, ovaj itinirer predlaže kroz nekoliko tački i  izabranih radova da preispita kako, na koji način odabrani radovi  uspostavlju ili ne odnos sa datim kontekstom fizičkog prostora i njegovim istorijatom, namenom, drugim radovima, datom društveno-istorijskom zajednicom u kojoj se smotra odvija , svakodnevicom, odnosno kako uspešno ili ne, definišu ljubavni zanos danas u Beogradu.

Jelena Stojanović je diplomirala na katerdi za Modernu istoriju umetnosti, na Grupi za istoriju umetnosti, Filozofskog fakulteta u Beogradu. Magistrirala je i doktorirala iz istorije i teorije savremene umetnosti, Sorbona, Pariz. Njene specijalizacije su evropska i francuska posleratna umetnost i vizuelna kultura, avangardna i neo-avangardna umetnost, kritička muzeologija. Predavač i profesor istorije umetnosti na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, Univerzitetu u Sidneju, Univerzitetu u Koloradu, Itaka Koledžu, Kornel Univerzitetu i Akademiji lepih umetnosti u Beogradu. Bila je kustos Muzeja savremene umetnosti u Beogradu i direktor Handverker Galerije, Itaka Koledž, SAD.
16:00 – 18:00 KCB radionica za mlade, vodi Ana Nedeljković, umetnica i stručna saradnica za edukativne programe u Kulturnom centru Beograda
 

Muzej grada, Resavska 40b
nedelja, 23. oktobar u 13:00
Stručno vođenje kroz izložbu, vodi: Dragana Ljubenović, istoričar umetnosti i tim Oktobarskog salona.
Ovom prilikom umetnik Miloš Tomić će govoriti o svom radu koji je izložen u prostoru Muzeja grada Beograda, Resavska 40b.
Dragana Ljubenović je diplomirala istoriju umetnosti na Katedri za modernu istoriju umetnostu, na Grupi za Istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu. Na programima rada sa publikom bila je angažovana na izložbi Ruska avangarda u Muzeju istorije Jugoslavije.

n a p o m e n a : Obaveštavamo publiku da je program zakazan za subotu 22. oktobar u Dvorani KCB-a “Svi govore” otkazan zbog nemogućnosti prisustvovanja svih predviđenih učesnika. U koliko bude prilike da se program održi u drugom terminu o tome ćemo blagovremeno obavestiti javnost. Hvala na razumevanju.

Takođe, od nedelje 23. oktobra, a povodom predstojećeg Sajma knjiga, cena kataloga će biti snižena.

 

Pretraga




Prijava na mailing listu

Unesite vašu e-mail adresu

Unesite kod

Nečitljiv kod? Generišite novi

Zašto se prijaviti?

Garancija privatnosti.