Vesti

Vesna DŽakić: Odraz zvezde u Panonskom moru15.05.2023. 09:25


Samostalna izložba slika pod nazivom „Odraz zvezde u Panonskom moru“ beogradske umetnice Vesne DŽakić biće otvorena u četvrtak, 18. maja 2023. godine u 19h. u Rančićevoj kući, spomeniku kulture i ujedno galeriji Centra za kulturu Grocka.

 

Izložbu koja slavi Međunarodni dan muzeja 18. maj  okviru manifestacije „Muzeji za 10“, otvoriće Zorica Atić, istoričarka umetnosti.

Prilikom predstavljanja izložbe nastupaju učenici OMŠ „Nevena Popović“ iz Grocke.

„Na platnima Vesne DŽakić dominiraju dva životodavna elementa, voda i zemlja, koja postoje jednovremeno – Panonsko more koje ustupa mesto Panoniji. Nestanak jedne samo je promena oblika; ali isto tako bez nestanka ne bi došlo do početka. Iz dubina Panonskog mora dižu se zvezde i korali, koji su začetak belih cvetova povezanih grubom vrežom, iz kojih će nići tikve, izmešani sa zaumnim oblicima i bojama orhideja, koje su same sebi svrha; cvet, a ne plod. Stoga slikarka ima jedinu moguću formu za ovakvo poimanje sveta, a to je vertikala; potpuno je svejedno da li je svet na njoj posmatran odozdo ili odozgo, u zavisnosti da li se posmatra ono što je bilo ili ono što će biti. Jer vreme i mesto tu ne postoje. Sve se dešava jednovremeno i na istom mestu – svakodnevni pejzaž i retko viđena egzotika, sadašnjost koja će u budućnosti već biti prošlost...“ navodi Ana Bujić u uvodnoj reči kataloga izložbe.

Vesna DŽakić (1972) rođena je u Zemunu, Beograd. Diplomirala je slikarstvo na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna (FPUD) Univerziteta u Beogradu 1997. godine, gde je i magistrirala na grafičkom odseku 2003. godine. Ostvarila je dvanaest samostalnih izložbi i izlagala na brojnim grupnim postavkama u zemlji i inostranstvu (Hrvatska, Grčka, Rumunija, Poljska, Belgija, Kina...). Član je Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS) i Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije (ULUPUDS). U statusu je samostalnog umetnika. Učesnica je više  likovnih kolonija. Dobitnica je prve nagrade za grafiku, EX LIBRIS izložba, Galerija 107, Zemun, 2009. godine. Bavi se slikarstvom i grafikom. Živi i radi u Beogradu.

 

Pretraga




Prijava na mailing listu

Unesite vašu e-mail adresu

Unesite kod

Nečitljiv kod? Generišite novi

Zašto se prijaviti?

Garancija privatnosti.