Vesti

Veljko Vučković: Clandestine11.02.2019. 14:25


Izložbom slika pod nazivom Clandestine publici Kulturnog centra Grad predstaviće se Veljko Vučković, u ponedeljak 11. februara od 20 časova.

 

Vučkoviću će ovo biti četvrto samostalno predstavljanje u Beogradu, a deseta po redu izložba. Vučković je završio master studije primenjenog slikarstva na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Nikole Božovića, a trenutno je student prve godine doktorskih studija na istom fakultetu. Pored samostalnih predstavljanja, učestvovao je na 60 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu, a dobitnik je treće nagrade Niš Art Fondacije i tri pohvale.

Clandestine je serija slika koja se razvija od 2017. godine. U fokusu je filmska slika, tačnije fragment njenog kontinuiteta, svedena na amalgam poteza, što je plod izvesne meditativnosti, u kojoj se odvijaju spajanja i razdvajanja elemenata slike. Služeći se pomenutim amalgamisanjem, Veljko evocira složenu kolažno-montažnu memoriju filma, zadirući pritom u kompleksne forenzičke relacije ekstrahovane slike. Preuzimanjem sekvenci iz pokretnih slika, bez preciznijih pojašnjenja konteksta, Vučković kreira misteriozne silver screen isečke, rađene u tehnici ulje na platnu. S toga Clandestine upućuje publiku na istraživanje − traženje referenci i dokaza inspiracije u tim zamućenim mističnim isečcima. Tenzija i nepredvidivost oslikavaju se preko forme slika i na sam sadržaj, čime Vučković kreira spekulativnu igru između vremenskog i izvanvremenskog.

Clandestine serija biće izložena sve do 24. februara, a radno vreme galerije je svakoga dana od 14 do 20 časova.

 

Pretraga




Prijava na mailing listu

Unesite vašu e-mail adresu

Unesite kod

Nečitljiv kod? Generišite novi

Zašto se prijaviti?

Garancija privatnosti.