Vesti

Usamljeni zajedno18.10.2023. 12:35


U četvrtak 19. oktobra u 14 časova ispred Gimnazije “Uroš Predić” u Pančevu, biće otvorena izložba “Usamljeni zajedno”, koja je realizovana u okviru evropskog projekta “Remix Comix – Comics for Heritage”.

 

 

Na ovoj izložbi, koja se održava na četiri lokacije u Pančevu, biće prikazani autorski stripovi Lidije Krnjajić, Lucie Lučanske (Češka), Vuka Palibrka (Srbija) i Andreja Štulara (Slovenija) nastali po motivima priča iz intervjua sa pripadnicima pančevačkih starijih generacija, i kroz rad sa kustosima izložbe Maidom Gruden i Andrijom Stojanovićem. Stripovi će biti deo umetničkih instalacija postavljenih na mestima koja su predstavljala  i danas predstavljaju okupljališta mladih - Gimnazija Uroš Predić, Kulturni centar Pančeva, Dom omladine Pančevo i Narodna Bašta. Nakon otvaranja u 14 časova, kustosi i umetnici će sa posetiocima izložbe krenuti u organizovano vođenje kroz sve četiri lokacije.

 

Iste večeri od 19 časova, tim magazina za mlade Oblakoder će organizovati žurku u Štabu Pogon na kojoj će posetioci imati prilike da se neformalno druže sa strip crtačima koji borave u Pančevu u okviru Remix Comix programa, a za DJ support će biti zadužen Bukazić.

 

U okviru projekta “Remix Comix: Comics for Heritage”u Pančevu su snimljena četiri intervjua u video formatu sa pripadnicima starijih generacija: Miroslavom Pupić Mirčicom, Ivanom Rakidžićem, Olgicom Simić i Brankom Purićem, od kojih poslednja sagovornica i sagovornik danas žive u domu za stare u Pančevu. Osnovna tema ovih intervjua je: kako su se stari Pančevci kada su bili mladi zabavljali, ili na koji način su učestvovali u kulturnom životu Pančeva, da li su učestvovali u stvaranju pančevačkog kulturnog života i zabava tokom pedesetih, šezdesetih ili sedamdesetih godina prošlog veka.

Kroz razgovor, sagovornici su se sećali zadovoljstva proživljenog tokom druženja u toku mladosti koja su se odvijala kroz pevanje, igranje/ples, sport, priredbe, proslave državnih praznika, pozorište, bioskop, izlaske na korzo, odlaske u kafane, parkove i na ulice. To su bila kolektivna druženja u javnim, ali i privatnim prostorima.

Izložba “Usamljeni zajedno” biće otvorena do 24. oktobra 2023. godine..

Međunarodni projekat Remix Comix, u kome učestvuju tri organizacije iz Srbije, podržan je od strane programa Kreativna Evropa Evropske Unije. Projekat se realizuje u intervalu od 24 meseca, od juna 2022. do juna 2024. godine. Pored Multimedijalnog centra LED ART iz Novog Sada, koji je lider projekta, kao partneri na projektu učestvuju Agencija Komunikart iz Pančeva, Fondacija Novi Sad – Evropska prestonica kulture, Lustr Festival Ilustrace (Češka), Stichting Zid (Holandija) i Forum Ljubljana Zavod za umetnisko in kulturno produkcijo (Slovenija). Partneri izložbe “Usamljeni zajedno” su Gerontološki centar Pančevo i Kulturni centar Pančeva.

Glavni cilj projekta Remix Comix je stvaranje novih i inovativnih savremenih stripova koji preispituju dominantne modele predstavljanja nasleđa radi razvijanja i animiranja nove publike. Poseban fokus je na publici koja pripada manjinama i socijalno marginalizovanim grupama, kako bi se povećao njihov pristup i učešće u kulturnim događajima.

 

Pretraga




Prijava na mailing listu

Unesite vašu e-mail adresu

Unesite kod

Nečitljiv kod? Generišite novi

Zašto se prijaviti?

Garancija privatnosti.