Vesti

Razgovor sa Marijom Dragojlović25.11.2014. 11:30


MSU poziva na razgovor sa umetnicom Marijom Dragojlović u sredu, 26. novembra u 18 časova u Kući legata (Kneza Mihaila 46). Reč je o seriji razgovora "Susreti sa umetnicima" koji se organizuju sredom u 18 časova u okviru izložbe "50 umetnika iz zbirki MSU - Jugoslovenska umetnost od 1951. do 1...

 

Marija Dragojlović je rođena 1950. godine u Šapcu. Diplomirala na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu 1975. godine u klasi prof. Radenka Miševića. Postdiplomske studije je završila na istom Fakultetu 1977. Radila je kao profesor na Fakultetu likovnih umetnosti do 2010. Član je ULUS-a od 1976. godine. Učestvovala je na brojnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Dela joj se nalaze u zbirkama Muzeja savremene umetnosti, Narodnog muzeja, Muzeju grada Beograda, Umetničkoj galeriji Nadežda Petrović u Čačku, Gradskom muzeju u Somboru i u mnogim privatnim kolekcijama u zemlji i inostranstvu. Dobitnica je više nagrada među kojima nagrade XXII Likovne jeseni u Somboru, 13. Memorijala "Nadežde Petrović" u Čačku, XXV Oktobarskog salona, Nagrade iz fonda "Ivan Tabaković", Politikine nagrade, itd.



Na izložbi "50 umetnika iz zbirki Muzeja savremene umetnosti - Jugoslovenska umetnost od 1951. do 1989." predstavljena su reprezentativna dela umetnika epohe socijalističke Jugoslavije koji su svojom aktivnošću pomerali i menjali jezičke paradigme određenih perioda. Hronološkim nizom, referišući na dominantan decenijski model istorizovanja jugoslovenske umetnosti od osnivanja Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, u pet prostorija Kuće legata osmišljene su posebne prostorne celine. Sučeljavanjem i dijalogom značajnih dela renomiranih umetnika posleratne Jugoslavije predstavljen je sveden ali reprezentativan izbor umetnika koji su obeležili određene decenije, kreirali "duh vremena", i oslikavali odnos između umetnosti i društvene stvarnosti epohe. Na izložbi su predstavljena i dela Petra Lubarde, Bogoljuba Jovanovića, Petra Omčikusa, Ivana Tabakovića, Leonida Šejke, Vladana Radovanovića, Olge Jevrić, Gabrijela Stupice, Miodraga Miće Popovića, Vojina Bakića, Radomira Damnjanovića Damnjana, Julija Knifera, Miodraga B. Protića, Stojana Ćelića, Vladimira Veličkovića, Dušana Otaševića, Marine Abramović, Raše Todosijevića, Mrđana Bajića, itd.

 

Pretraga




Prijava na mailing listu

Unesite vašu e-mail adresu

Unesite kod

Nečitljiv kod? Generišite novi

Zašto se prijaviti?

Garancija privatnosti.