Vesti

Dim Tim: Klon19.02.2016. 12:45


Izložba umetničke kolaborativne grupe Dim Tim, "Klon", Danijela Mršulja Vasić i Milenko Vasić. Gradska galerija savremene umetnosti Smederevo, 19. februar 2016. – 14. mart 2016. Otvaranje u petak 19. februara u 19. časova.

 

 

Umetnički projekat Klon se u svojoj osnovi bavi subverzivnom tematikom kloniranja, ali i problematizacijom aktuelnih pitanja savremenog sveta- GMO, azil, cenzura, pozicija umetnosti... Projekat u svom aktivnom i društveno angažovanom sadržaju obuhvata niz povezanih aktivnosti, počevši od glavnog vizuelnog izraza koji sadrži čitavo polje raznovrsnih medijskih postupaka- slike, skulpture, asembla¬ži, fotografije i instalacije, preko dodatnih pratećih aktivnosti koje će naknadno biti organizovane u galeriji u formi predavanja, radionica, vođenja kroz izložbu i razgovora.

„Dim Tim umetnička kolaborativna grupa je sve svoje reprezentativne cikluse od Metamorfoza, preko ciklusa Crypto i Postwar do poslednjeg Klon, izgradila oko jednostavne forme kocke – utopijskog, istorijskog i operativnog modula, vektora utopijske arhitekture. Najbliže određenje za formalne uzore Dim Tima i moguću plastičku aproprijaciju elemenata je umetnost međuratne avangarde kao i interdisciplinarna komunikacija aktera i dela delotvorno organizovanih oko institucije Bauhausa.
Dim Tim izložbom Klon u Galeriji savremene umetnosti u Smederevu svojim lucidnim gestovima i pristupom problematizuje neka od najaktuelnijih pitanja današnjice: kloniranje, GMO, azil, cenzuru, o poziciji umetnosti i umetnika u ovim turbulentnim vremenima, kao i o samoj svrsi umetnosti.
Dim Tim takođe, parafrazirajući neposredan dadaistički jezik, preko instalacija i tekstova čini omaž prvom konceptualnom umetničkom i literarnom pokretu Dada, a povodom 100 godina od osnivanja u Cirihu.
Forma multipla kao skupa entiteta, je više puta naglašena na ovoj izložbi. Multipl se pojavljuje kao mnoštvo različitih pojedinačnih oblika: modula-kocki, skulptura-polovina, semenki, ostataka uništenih knjiga /paper shred/, biljnih vrsta, stršljena, mobilijara, arhitektonskih elemenata, zatim simbola religije, od¬rastanja, moći i stradanja. Sva citirana mnoštva kao svojevrsne metafore imaju ulogu da provociraju i navedu na razmišljanje o fenomenu kloniranja.
Dakle, umetnički projekat K_L_O_N je fokusiran na buđenje svesti o realnim pretnjama i mogućim posledicama koje kloniranje implicira. Takođe, apeluje na sticanje znanja, pravovremeno praćenje iskustava, kao i na stvaranje novih relacijskih aspekata vrednosti u ljudskoj zajednici.“
(Izvod iz teksta Dim Tim ACG - katalog Galerije savremene umetnosti Smederevo)



Danijela Mršulja Vasić i Milenko Vasić 2012. formiraju Umetničku kolaborativnu grupu Dim Tim.

Samostalne izložbe:
2015 Post War, Galerija Beograd, Beograd
Zeitgeist, Altstadt Galerie, Gmund in Karnten, Austrija
Post War Raw, Galerija Marko K. Gregović, Petrovac, Crna Gora
2014 Crypto, Zvono galerija, Beograd
Kloniranje slike, ISSU Perpetuum Mobile galerija /Treći Beograd
2013 Metamorfoze ili Alibi za retoriku utopijske arhitekture, NOVA galerija, Beograd
2012, Galerija Umjetničkog muzeja Crne Gore, Atelje DADO, Cetinje

Grupno izlagali u Srbiji, Crnoj Gori i Austriji.

Performansi: Interaktivno i ambivalentno u Veneciji, Stolica za Ai Weiwei-a u Beogradu i Red u Dukley European Art Community Kotor.

Land art projekti: Beč, Gmund i Herceg Novi. Skulpture u javnom prostoru: Sat u Gmundu, Austrija i Dystopia DEAC Kotor, Crna Gora.

Artist in residence programi: Kunstlerstadt Gmund, Austrija, 2015. i Cite Internatio¬nale des Arts Pariz, 2011. Studijski su boravili u Beču, Veneciji, Bazelu, Cirihu i Ženevi.

Kolekcije: Deutsche Telekom, Wiener Stadtische osiguranje, Benetton Art Collec¬tion, Gmund, Lienz i Villach Austrija, Hefej Kina, Radix Beograd, Porto Montenegro Tivat, DEAC Kotor, Banjaluka, Novi Sad, Niš, Podgorica, Ženeva, Prag.

Žive i rade u Beogradu i Kotoru.

 

Pretraga




Prijava na mailing listu

Unesite vašu e-mail adresu

Unesite kod

Nečitljiv kod? Generišite novi

Zašto se prijaviti?

Garancija privatnosti.