Vesti

Strip album Hajduci15.01.2019. 14:05


Utorak, 15. januar, 20h. Klub Magistrala, predstavljanje strip albuma "Hajduci", izdavačka kuća FORMA B. Učesnici tribine: Ilija Mirović (izdavač) i Sabahudin Muranović (autor)

 

Vrlo interesantno izdavačko štivo, objavljeno u avgustu 2018. godine u formi grafičke novele. Priča o našim narodima i ljudima koji ne trpe nepravdu, bez obzira kom nacionalnom i verskom miljeu pripadaju. Strip u kome su sjedinjene sve epske pesme o legendarnom junaku i jednom od najpoznatijih Duvnjaka i hajduka hercegovačkog kraja, Mijatu Tomiću. Sve to pretočeno je u uzbudljivu akcionu avanturu.

 

Program se odvija u okviru CIKLUSA TRIBINA O STRIPU OBLAČIĆI KOJI GOVORE: STO MU GROMOVA

Urednik ciklusa: Marjan Matić, saradnik likovne redakije DKSG

 

Strip, medij vizuelne naracije i masovne komunikacije, tokom vremena je uobličio svoj jezik i sintaksu nametnuvši se kao autohton, zreo i slojevit oblik umetničkog izražavanja. U tom smislu, ovim ciklusom predavanja tokom 2019. godine, predstavićemo značajna strip ostvarenja iz prethodnog perioda i nova koja će biti premijerno prikazana javnosti, kao što je strip posvećen stogodišnjici od kraja Velikog rata. U okviru ciklusa obeležićemo 50 godina stripa Alan Ford koji je od početka izdavanja na prostorima bivše Jugoslavije ostavio dubok trag na tadašnju omladinu i kulturu izražavanja sedamdesetih godina prošlog veka. Nakon prvobitnog uspeha Alan Forda interesovanje koje je ovaj strip izazivao nije se smanjilo, što najbolje dokazuje nekoliko desetina njegovih različitih izdanja do današnjih dana.

 

Pretraga




Prijava na mailing listu

Unesite vašu e-mail adresu

Unesite kod

Nečitljiv kod? Generišite novi

Zašto se prijaviti?

Garancija privatnosti.