Vesti

Šta starije žene (ne) mogu u Srbiji danas07.06.2021. 12:05


Šta starije žene (ne) mogu u Srbiji danas, urednice Margarete Bašaragin, u izdanju Futura publikacije i „Ženskih studija i istraživanja”, Novi Sad, a uz finansijsku podršku Ekumenske inicijative žena (EIŽ), Omiš. Sreda, 9. jun 2021, 12.h MSUV Kino sala, Dunavska 37, Novi Sad

 

 

Knjiga je zbornik radova u čast profesorice Slobodanke Markov, začetnice teme rodu i starijima u ŽSI (pre tri decenije), o čijem radu piše Svenka Savić. Sadrži reprodukcije umetničkih radova akademske slikarke Jelene Bulajić, koja je 2019. godine imala veliku samostalnu izložbu u MSUV.

 

Učestvuju:

Margareta Bašaragin, urednica

Relja Dražić, izdavač

Sanja Kojić Mladenov, autorka

Smiljana Milinkov, recenzentkinja

Svenka Savić, autorka

 

Knjiga je koncipirana tako da se istraživački podaci o starosti i starenju žena (kod nas) izlože iz nekoliko različitih (inter) disciplina, umetnosti i aktivizma, i da se potom omogući jasan uvid u literaturu o ovoj temi kod nas, uz uključivanje različitih vrsta diskriminacije kojima su starije žene izložene u svakodnevnom životu, što je odlika patrijarhata u Srbiji i šire, kako u sadašnjosti tako i u prošlosti. Knjiga sadrži priloge: 1. Bovoar, Drugi pol i Starost (Eva D. Bahovec); 2. Jezik i starost u interakciji (Svenka Savić); 3. „Ne brini, godine su smo broj” – ejdžizam i seksizam u medijskom diskursu: TV reklame i antiejdž novinski oglasi (Margareta Bašaragin); 4. Prikazi starijih žena u vizuelnoj umetnosti (Sanja Kojić Mladenov); 5. Solidarnost u doba korone (Staša Zajović); 6. Šta žene od 65+ (ne) mogu u Srbiji danas?: istraživanje zasnovano na upitniku (Tatjana Radojević), kao i tekst Moja baka, urednice M. Bašaragin, koji povezuje dva hronološki različita vremena i prostora (zatvor u Jasenovcu u II svetskom ratu i starački dom tokom pandemije COVID-19 u Srbiji danas), te kroz primer života njene bake, kao pojedinačnog primera, govori o opštim pojavama.

 

„Postoje tri osnovne perspektive starosti i starenja koje se koriste u radovima: 1. Šta žene tog doba same kažu o tome ?; 2. Šta o njima postoji u različitim oblicima duhovne sfere u poređenju sa onim što o njima govore i pišu autori/autorke u društvenim naučnim disciplinama poput filozofije, lingvistike i novinarstva ?; 3. Šta svetsko kulturno i vizuelno umetničko nasleđe nudi da bi pokazalo podatke o skrivenim i neiskorišćenim potencijalima koje starost i starenje mogu da ponude?“, ukazuje Margareta Bašaragin.

 

 

Pretraga




Prijava na mailing listu

Unesite vašu e-mail adresu

Unesite kod

Nečitljiv kod? Generišite novi

Zašto se prijaviti?

Garancija privatnosti.