Vesti

Sedamdeset godina rada galerije Grafički kolektiv22.01.2019. 10:55


Grafički kolektiv ove, 2019. godine obeležava svoj veliki jubilej sedamdeset godina ada. Gubitkom GALERIJE na Obilićevom vencu 27, Grad je jula prošle godine ostao bez jednog kultnog mesta.

 

Danas je Grafički kolektiv - Galerija u pokretu, u utočištu, na Kosančićevom vencu 19, malom prostoru u koji smo preneli našu arhivu, dokumenta, deo Kolekcije.

Alternativni prostori (Beton hala, Galerija Progres…), koje su tokom prethodnih meseci sugerisali Republika i Grad, ostali su samo ideja, a poslednje obraćanje organima gradske i republičke vlasti, krajem prošle godine, ostalo je bez odgovora.

Naša nada da Grafički kolektiv zaslužuje GALERIJU zasnovana je na autentičnoj istoriji i stvarnom doprinosu nacionalnoj kulturi. Važno je reći da Grafički kolektiv uživa veliki ugled i na međunarodnoj umetničkoj sceni.

Velika podrška umetnika i prijatelja Grafičkog kolektiva, o čemu tokom meseci svedoče pisma podrške i potpisi peticije za opstanak (preko 3000), svakako predstavljaju potvrdu vidljivog i vitalnog profesionalnog identiteta i prijateljskih relacija na liniji umetnici-galerija-publika negovanih tokom višedecenijskog delovanja.

Naša ideja je da se gradskim i republičkim vlastima do kraja ovog meseca preda Molba sa Peticijom za dodelu novog galerijskog prostora kako bi Grafički kolektiv nastavio svoj rad i dostojanstveno obeležio jubilej  - 70 godina - koji je od velikog značaja za celokupnu kulturnu scenu Beograda i Srbije.

Ukoliko želite da nas podržite, a niste imali mogućnost u prethodnom periodu, možete potpisati Peticiju za opstanak Grafičkog kolektiva u našoj prostoriji na Kosančićevom vencu 19 (radnim danima 12-18h), ili na web strani https://www.peticije24.com/za_opstanak_grafikog_kolektiva#sign ili pošaljite pismo podrške na mejl adresu graficki@eunet.rs

 

Uvereni smo da uz vašu pomoć Grafički kolektiv može dobiti novi Dom u kojem ćemo zajedno proslaviti 70. rođendan.


 


U Beogradu, 21. januar 2019. Ljiljana Ćinkul, kustos, urednik programa

Pretraga




Prijava na mailing listu

Unesite vašu e-mail adresu

Unesite kod

Nečitljiv kod? Generišite novi

Zašto se prijaviti?

Garancija privatnosti.