Vesti

Retrospektivna izložba Čistač Marine Abramović12.11.2019. 12:15


Retrospektivna izložba Čistač Marine Abramović MSU Bioskop, Projekcija kratkog dokumentarnog filma Julije Hic Druga kuća Muzej savremene umetnosti Beograd Sala „Miodrag B. Protić“ Četvrtak, 14. i 21. 2019. godine u 19 časova

 

 

Režija: Julija Hic (Julia Hitz)
Snimatelj: Kristijan Kaufman (Christian Kaufmann)
Montaža: Ivan Marales ml. (Ivan Morales Jr.)
Trajanje: 29 minuta
Napomena: film je na engleskom jeziku bez prevoda na srpski jezik

U okviru retrospektivne izložbe Čistač Marine Abramović četvrtkom u sali „Miodrag B. Protić” prikazuju se filmovi vezani za život i rad jedne od najvećih umetnica performansa.

Performans Kuća sa pogledom na okean izazvao je brojne reakcije u Njujorku 2002. godine. Takođe, predstavlja značajnu prekretnicu u karijeri Marine Abramović u Sjedinjenim američkim državama. Dvanaest dana i noći umetnica je živela u Galeriji Šon Keli unutar tri geometrijske kocke galerije na visini od dva metra iznad poda, bez hrane, govora i fizičkog kontakta ali uz veliku energetsku razmenu sa publikom. Ovaj veoma značajan rad ponovo je izveden tek na izložbi Čistač u Bundeskunsthale u Bonu 2018. godine, a izvela ga je dvadesetšestogodišnja plesačica Lin Bandšink (Lyn Bentschik).
Kratak dokumentarni film Druga kuća prati njeno putovanje, prenosi vanvremenost performansa i suočava izvođača sa samim autorom.

 

Pretraga




Prijava na mailing listu

Unesite vašu e-mail adresu

Unesite kod

Nečitljiv kod? Generišite novi

Zašto se prijaviti?

Garancija privatnosti.