Vesti

Prvi ovogodišnji GRRR!Program14.02.2009. 10:55


Prvi ovogodišnji “GRRR!Program” u petak 20. februara, u Elektrici (Vojvode Putnika 7), sa početkom u 19h. U programu je predstavljanje filma posvećenog alternativnoj rok grupi Napred u prošlost, režiser: Darko Kovačević, izložba vršačkog alternativnog strip kružoka i promocija kat...

 

Prvi ovogodišnji "Grrr!Program" zbiva se u petak 20. februara, u Elektrici  (Vojvode Putnika 7), sa početkom u 19h, predstavljanjem filma posvećenog alternativnoj rok  grupi Napred u prošlost, koja je osnovana još osamdesetih godina u Banatskom Novom Selu kraj Pančeva. Autor filma, subotički režiser Darko Kovačević, pokušaće da ovdašnju publiku uputi na vlastito nasleđe. Petar Mitrić, Selektor Festivala evropskog filma Palić, je o filmu zapisao: "Banat kao mrtva tačka na karti, odsečena od ostatka pokrajine zbog loših puteva i slabog protoka informacija, postaje mesto iz kojeg dolazi biser savremenog muzičkog izraza sa dugom tradicijom poznatom, nažalost, samo malom krugu ljudi. Ovim filmom jedan fenomen sa margine izlazi u javni prostor nudeći svoju jedinstvenost i neponovljivost globalnom toku vremena sadašnjeg".


Dalje zadržavajući pažnju na stvaralaštvo južnobanatskog regiona, posetioci će imati prilike da vide izložbu posvećenu jednom od najživljih alternativnih strip kružoka u Srbiji, vršačkom. To zahvaljujući agilnosti pre svega Wostokovoj, koji je proneo slavu "crnog stripa" u svom gradu i na internacionalnoj sceni, ali je takođe tokom devedesetih pomogao da saznamo za živopisnu plejadu likova kao što su Nabor Devolac, Miša Mangup, Grabowski i mnogi drugi. Strip teoretičar i publicista Ilija Bakić je povodom izložbe "Vršački strip devedesetih" zabeležio: "Kroz međusobne kontakte, polako se kristalizuje jezgro Vršačke strip scene koje, u atmosferi čistog entuzijazma i oduševljenja otkrivanjem medija koji otvara široke mogućnosti za rad i eksperimente, ubrzava svoj rad... Grupa je imala subverzivni odnos i stav prema klasičnom stripu i njegovim kanonima (po čemu je bila bliska američkom andergraund stripu sedamdesetih) i jer je sam način predstavljanja i pojavljivanja bio baziran na nezavisnim fotokopiranim izdanjima malog tiraža, koja su se, po principima subkulturne zavere, dostavljala pre svega istomišljenicima...U situaciji potpunog nestanka jugoslovenskog stripa iz osamdesetih ovakva dešavanja, po svom obimu i kvalitetu, bila su znak pojave i uspona novog domaćeg stripa".


Znatiželjna publika Elektrike će konačno biti u prilici da se upozna i sa najnovijim izdanjem Kulturnog centra Pančeva, katalogom naslovljenim GRRR!Program 2008, dizajniranim kao neka vrsta beleške i dokumenta  posvećenog dešavanjima u ovom prostoru tokom prošle godine.

 

Pretraga




Prijava na mailing listu

Unesite vašu e-mail adresu

Unesite kod

Nečitljiv kod? Generišite novi

Zašto se prijaviti?

Garancija privatnosti.