Vesti

Nagrade ULUPUDSa na sajmu knjiga 2019. godine28.10.2019. 10:40


Nagrade ULUPUDSa na sajmu knjiga 2019. godine. Ove godine žiri u sastavu David Vartabedijan (predsednik žirija), Danijela Paracki i dr Zoja Bojić je doneo sledeće nagrade

 

Fotomonografija

Marko Stamatović, Slovenski krug, zaboravljena magija verovanja / The Slavic Circle, forgotten magic of belief, Zavod za udžbenike, Beograd 2019.

Čak pet recenzenata, stručnjaka različitih relevantnih profesija, preporučilo je i tekst i sliku ove vanredno atraktivne narativne fotomonografije koja rečju i likovnim sadržajem priča slovenske mitove o postanku sveta i o četiri godišnja doba. Tekst, koji je na srpskom i na engleskom jeziku, predstavlja element ravnopravan sa fotografijom.

 

Monografija o savremenom stvaraocu

Grupa autora, Dobrosav BOB Živković, Kreativni centar, Beograd 2019.

Ovo izdanje, objavljeno povodom umetnikove izložbe u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu, oktobra ove godine uključuje veliki broj reprodukcija iz različitih perioda umetnikovog stvaralaštva. Ilustracije Dobrosava BOBa Živkovića u monografiji su podeljene prema tematskim celinama: knjiške ilustracije koje izrađuje za Kreativni centar, ilustracije za decu, karikature i fantastika, a propraćene su relevantnim citatima umetnika. Šest ozbiljnih tekstova osvetljavaju svaki od aspekata ovde predstavljenog umetnikovog rada.

 

Monografija iz oblasti istorije umetnosti

Svetlana Smolčić Makuljević, Manastir Treskavac, Institut za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu, Beograd 2019.

Manastir Treskavac kod Prilepa je predmet naučnog proučavanja dr Svetlane Smolčić Makuljević više od jedne decenije i knjiga je rezultat tog ogromnog i predanog rada. Ovo veoma obimno i detaljno delo prikazuje sve aspekte umetničkih dometa arhitekture i slikarstva manastira i njegovih crkava. Autor je koristila izvore i bogatu relevantnu bibliografiju. Najzad, ovu publikaciju preporučuju recenzije akademika Mirjane Živojinović i prof. dr Miodraga Markovića, dopisnog člana SANU.

Objavljivanje ove monografije podržali su Ministarstvo kulture i informisanja  i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

Umetnički dokument

Dragana Marković, LJuba Popović Prečnikom duše, Ljuba Popovic, le diameter de l’ame, Službeni glasnik, Beograd 2019.

Novinarka Dragana Marković predstavlja nam intimnu biografiju velikog umetnika LJube Popovića, sastavljenu iz intervjua koji su se sporadično odvijali tokom više godina njihovog profesionalnog i prijateljskog druženja. Kroz ove intervjue, LJuba Popović nam se predstavlja kao slikar, intelektualac i čovek velikog životnog iskustva. Knjiga nam otkriva LJubin svet prijatelja, kolega, profesora, porodice i komšija koje umetnik posebno pominje i opisuje i za čija prijateljstva je zahvalan. Proučavanje umetnikovog slikarskog opusa time je obogaćeno uvidom u trenutke njegovog svakodnevnog života. Bilingvalno, srpsko i francusko, izdanje.

 

Filosofija umetnosti

Iva Draškić Vićanović, Zavođenje uma, ogledi iz estetike,  Dosije Studio, Beograd 2019.

Ovaj zbir eseja profesora estetike Ive Draškić Vićanović ispituje osobine značajnih pojmova i značajnih dela likovnih umetnosti. Autor sa njima naporedo uključuje i  neke od njenih ogleda o muzičkim i scenskim umetnostima kao i iz istorije književnosti. Ovi ogledi kombinovani su u mozaičku celinu koja čitaocu omogućava uvpid u novu i drugačiju perspektivu posmatranja i razmevanja umetnosti.

 

Izdavački poduhvat

Vladimir Dulović, Crkve i manastiri Srbije,temelji naše tradicije, Vulkan, Beograd 2019. i urednik izdanja Dubravka Trišić

Fotografije i ilustracije izradili su Dragan Bosnić i Marija Jeremić. Autor teksta je istoričar umetnosti Vladimir Dulović, dok je stručnu lekturu rukopisa obavila istoričarka umetnosti dr Čedomila Marinković. Ova coffee-table knjiga predstavlja riznicu znanja o našim crkvama i manastirima koja je s pravom u podnaslovu nazvana temeljima naše tradicije.

 

Nagrada za najbolju ilustraciju

Boris Kuzmanović (ilustracije), Dragana Mladenović (tekst), Dar-mar, Kreativni centar, Beograd 2019.

Duhoviti i edukativni tekst Dragane Mladenović stekao je savršeno otelovljenje i dodatno značenje zabavnim, maštovitim i mudro promišljenim ilustracijama Borisa Kuzmanovića. Kuzmanovićev likovni jezik ovde se zasniva na efektima nadslikanih kolaža, ponovljenih formi u okviru savremenih kompozicija inspirisanih zenitističkim i dadaističkim grafičkim tradicijama. Kuzmanovićeve ilustracije upućuju na pažljivo gledanje i traganje za smislom teksta, koji je posebno atraktivan za čitanje naglas.

 

Nagrada za Opremu izdanja

Drvene priče – Severni pol, izdavač „Drvene priče“, autor Ivana Mijuca, ilustracija i grafičko oblikovanje Biljana Mihajlović, Beograd 2019.

Ivana Mijuca autor je koncepta ove priče za decu, sa ručno izrađenim igračkama kojima se ove priče igraju. Drvene priče – Severni pol predstavljaju jedinstvenu edukativnu knjigu/igračku namenjenu deci uzrasta 3–8 godina (i starijima), koja podstiče dečiju maštu. U njoj su objedinjene prednosti koje nam pružaju knjige i čari koju nam nude igračke, čime  je napravljena savršena podloga za razvoj mašte. Vrhunski je izvedeno u svim segmentima – kreativno i inteligentno napisano, bogato i vešto ilustrovano i grafički oblikovano, tehnički originalno izvedeno. Ovo edukativno izdanje kroz igru – uz maštu, čitanje i rešavanje zadataka – razvija kreativnost, komunikaciju, kritičko mišljenje i finu motoriku.

 

Nagrada za najbolju dečju ediciju

Edicija Posebni prijatelji, autor teksta Goran Marković, autor ilustracija Aleksa Jovanović, Pčelica, Čačak 2019.

Uz konsultacije sa odgovarajućim stručnjacima, izdavačka kuća Pčelica objavila je seriju dečjih knjiga čiji su junaci deca i životinje. Među naslovima su Deca i slabovidost, Deca i autizam, Deca i paraliza i Deca i nagluvost, a među dečjim vernim prijateljima su pas, mačka, konj i kunić, koje je, u već prepoznatljivom stilu, ilustrovao Aleksa Jovanović. Prema rečima izdavača:

‘Zašto je potrebna ova knjiga?

Ova edicija podržava pozitivan stav prema osobama sa invaliditetom. NJen cilj je da podstakne decu da razumeju i prihvate svoje drugove sa takvim problemima’ I da motiviše roditelje i vaspitače da razgovaraju sa decom i pomognu im.

 

Pretraga




Prijava na mailing listu

Unesite vašu e-mail adresu

Unesite kod

Nečitljiv kod? Generišite novi

Zašto se prijaviti?

Garancija privatnosti.