Vesti

Nagrada Piranezi 201820.05.2019. 14:35


Izložba “Nagrada Piranezi 2018” nastala u saradnji sa Danima arhitekture u Piranu u Sloveniji, biće otvorena u sredu, 22. maja u 19 sati, u Galeriji Kolektiv, nakon čega sledi i razgovor sa gostima.

 

Prestižna međunarodna arhitektonska nagrada Piranezi, koja se dodeljuje od 1989. godine, deo je međunarodne konferencije Piranski dani arhitekture (PDA). Nazvana je po italijanskom umetniku i arhitekti iz 18. veka Đovaniju Batisti Piraneziju (1720–1778), čija porodica vodi poreklo iz Pirana.

Nagrada se dodeljuje najboljem arhitektonskom delu iz Srednje Evrope u poslednje dve godine, a od 2008. godine takođe i za najinovativnije ideje studenata. Nagrađeni rad treba da odražava poštovanje savremene arhitekture za prirodni, kulturni i istorijski kontekst. Predstavljanjem različitosti u okviru visokokvalitetne evropske arhitekture, ova nagrada podstiče kulturni identitet i, između ostalog, naglašava značaj oživljavanja modernističke arhitekture.

Prva nagrada Piranezi dodeljena je 1989. srpskom arhitekti i umetniku Bogdanu Bogdanoviću za Spomen-park Dudik u Vukovaru, Hrvatska. Godine 2018, dodeljena je trideseta, jubilarna, nagrada Piranezi. Nacionalni selektori iz devet pozvanih evropskih zemalja, kao i studenti-selektori sa dvanaest pozvanih evropskih arhitektonskih fakulteta nominovali su 41 arhitektonski rad i 22 studentska projekta.

Posle duže pauze 2018. godine u jubilarnoj tridesetoj sezoni dodele nagrade Piranezi u nominaciju su uključeni radovi srpskih arhitekata izvedenih u poslednje dve godine. Selektor za Srbiju bio je slovenačko-srpski arhitekta Andrej Strehovec, koji je izabarao sledećih pet realizacija:

Kuća u Tetovskoj (Tetovska 73, Beograd / 2017) – Dejan Miljković, Jovan Mitrovi, Hotel kondo Kamenovo (Sunstone Residences), Sipkov krs, Miločer, Crna Gora (2017) – Mitarh d.o.o, Mountain Resort Branković (Vrelo, Pirot, Stara Planina / 2018) – Alterno inc. d.o.o.: Đorđe Kitić, Dušan Nikolić, Ivana Veličković, Mirjana Nikolić, Dejan Knežić, Javna pijaca u Negotinu (2016) – Raum d.o.o. i Sojenica na Savi, Beograd, reka Sava, Ada Progar (2016) – Remorker Architects: Milan Katić, Marko Korošec, Dušica Oparnica.


Dani arhitekture u Piranu održavaju se jednom godišnje, od 1983. godine, u Sloveniji. Cilj međunarodne konferencije u Piranu je da predstavi najprogresivnije i najinovativnije ideje arhitektonske i prostorne produkcije, a na njoj su učestvovali mnogi ugledni arhitekti: Eduardo Souto de Moura, Alvaro Siza Vijeira, Peter Cumtor, Svere Fen, Kenet Frempton, Dejvid Čiperfild, Vang Šu i drugi. Od 2008. godine, konferenciji predsedava arhitekta Maja Ivanič, direktorka galerije DESSA u Ljubljani, a organizatori su Anže Koren, Špela Kuhar i mlađa generacija slovenačkih arhitekata.

 

 

Pretraga




Prijava na mailing listu

Unesite vašu e-mail adresu

Unesite kod

Nečitljiv kod? Generišite novi

Zašto se prijaviti?

Garancija privatnosti.