Vesti

Na današnji dan, 11. oktobra 1873. godine, rođena je Nadežda Petrović11.10.2023. 08:55


Na današnji dan, 11. oktobra 1873. godine, rođena je Nadežda Petrović. NJen rođendan obeležićemo svečanim otvaranjem naše izložbe Nadežda Petrović. Modernost i nacija u njenom rodnom Čačku.

 

U godini ovog važnog jubileja - proslavi 150. godišnjice rođenja velike Nadežde Petrović, nakon višegodišnjih nastojanja Narodnog muzeja Srbije da revitalizuje objekat i da rad Spomen-muzeja Nadežde i Rastka Petrovića uskladi sa savremenim muzeološkim standardima, saglasno finalnim aktivnostima na realizaciji projekta sanacije i adaptacije objekta Muzeja, u toku je javna nabavka za izbor izvođača radova.



Dragocena umetnička dela, bogata bibliteka, vredna dokumentarna, rukopisna i knjižna građa iz fonda Spomen-muzeja nezaobilazan je i sastavni deo izložbenih projekata Narodnog muzeja Srbije, ali i važnih projekata međuinstitucionalne saradnje, zahvaljujući kojima neprocenjiva baština postaje znana i dostupna svima. Fond Spomen-muzeja čine izuzetna dela Nadežde i Rastka Petrovića - trideset Nadeždinih kapitalnih likovnih ostvarenja, sedam akvarela Rastka Petrovića, njegova biblioteka, gramofonske ploče i putopisni filmovi. Zaostavštinu Rastka Petrovića pored važne rukopisne građe čine i dela ključnih protagonista istorijskih avangardi poput Pikasa, Kislinga, Modiljanija, Ernsta i drugih, kao i inspirativni umetnički predmeti različitih namena, estetskih i upotrebnih vrednosti, uz etnološke predmete koji pripadaju kulturama afričkih i američkih naroda.



Zahvaljujući sestri Nadežde i Rastka Petrovića, LJubici Luković koja je 1975. godine zaveštala Narodnom muzeju umetničke i lične predmete velikana srpske kulture, kao i svoju porodičnu kuću namenjenu muzejskom životu legata, sačuvana je dragocena baština koja svedoči o interesovanjima i dostignućima Nadežde i Rastka, o njihovoj upućenosti i uključenosti u savremene tokove srpske i evropske kulture.



Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda utvrdio je 1974. godine Spomen-muzej Nadežde i Rastka Petrovića za nepokretno kulturno dobro čime muzej uživa status spomenika kulture. Nakon kratkotrajnog funkcionisanja Spomen-muzeja do 1986. godine, kada je morao biti zatvoren usled lošeg stanja objekta i nepovoljnih uslova, sada je pred nama, nakon izrađene projektno-tehničke dokumentacije sanacije i adaptacije, temeljna obnova zdanja u Profesorskoj koloniji.

 

Pretraga




Prijava na mailing listu

Unesite vašu e-mail adresu

Unesite kod

Nečitljiv kod? Generišite novi

Zašto se prijaviti?

Garancija privatnosti.