Vesti

Muzej u srcu grada15.06.2017. 10:30


Narodni muzej u Beogradu organizuje manifestaciju Muzej u srcu grada tokom letnjih meseci u Muzeju Vuka i Dositeja.

 

Programi manifestacije su namenjeni svim zainteresovanim sugrađanima i posetiocima Beograda, a sastoji se od niza aktivnosti osmišljenih i za decu i za odrasle, koje nisu uvek karakteristične za muzejske prostore.

Program ove godine počinjemo u subotu 17. juna u 9 časova treningom tai či čuana. Instruktorka Tatjana Perković će u zelenom dvorištu Muzeja Vuka i Dositeja predstaviti drevni kineski sistem vežbanja.

Istog dana, nakon 17 časova i stručnog vođenja kroz postavku muzeja, u 19 časova će se u dvorištu muzeja održati koncert hora Vračarski solisti. Prepoznatljivi po reznovrsnom repertoaru, koji se kreće u rasponu od starih narodnih pesama do gospela, ove godine ćemo imati mogućnost da čujemo njihov obogaćen program sa kompozicijama, Šopena, Mokranjca i Čarlija Čaplina. Horom diriguje Amalija Milaković. Nakon ovog slede koncerti kojima predstavljamo mlade, talentovane i nagrađivane umetnike koji su muziciranje odabrali za svoju profesiju.

6. jula u 20 časova Katarina Stanković, harfa. Komadi za solo harfu, Fore, Ravel. U saradnji sa organizacijom Kulturni element
8. jula u 20 časova Dimitrije Ninković, koncert klasične gitare.
 

Predstavljanje Vodiča kroz Muzej Vuka i Dositeja za decu, novog izdanja Narodnog muzeja, održaće se 24. juna u 13 časova. Nakon razgovora sa autorkom Elianom Gavrilović održaće se interakvitna radionica za decu od 7 do 11 godina.

Muzej za bake, deke i unuke – svakog petka od 12 do 13 časova. Bake i deke očekuje predstavljanje muzeja i postavke u skladu sa njihovim interesovanjima, dok smo za najmlađe pripremili zanimljive interaktivne radionice.

Redovni termini za vođenja kroz izložbenu postavku muzeja posvećenu Vuku Karadžiću i Dositeju Obradoviću, kao i priča o zgradi muzeja, jednom od najstarijih stambenih objekata u Beogradu gde je započela rad Velika škola, preteča Beogradskog univerziteta, su utorkom u 12 i subotom u 17 časova. Zainteresovani posetioci se mogu slobodno pridružiti grupi u ovim terminima.

Takođe, mimo navedenih termina postoji mogućnost najave grupne posete muzeju (12-30 osoba) na eduka@narodnimuzej.rs . U tom slučaju grupi takođe obezbeđujemo stručno vođenje kroz postavku.

Radno vreme Muzeja Vuka i Dositeja:
uto, sre, pet – 10-17
čet, sub – 12-20
ned-10-14
 
Ulaznica u muzej je 200 dinara, za decu 100, dok je nedeljom ulaz besplatan.

Pored navedenog, Narodni muzej organizuje i stručna vođenja kroz postavku rimskih kamenih spomenika, skulptura i nadgrobnih stela u Velikom barutnom magacinu na Beogradskoj tvrđavi, u sredu, 21. maja od 17 časova.Posetioce će kroz postavku voditi Veselinka Ninković, muzejski savetnik Narodnog muzeja i kustos ove Zbirke. Naredni termini su 9. i 19. jula.

O Beogradskoj mumiji Narodnog muzeja koja je smeštena u Kapetan Mišinom zdanju poslednje vođenje pred letnju pauzu je 24. juna u 12 časova.

 

 

 

Pretraga




Prijava na mailing listu

Unesite vašu e-mail adresu

Unesite kod

Nečitljiv kod? Generišite novi

Zašto se prijaviti?

Garancija privatnosti.