Vesti

Milica Mišić: Svjat, Svjat, Svjat Gospod Savaot22.06.2020. 11:45


Samostalnua izložba radova autorke Milice Mišić, pod nazivom, "Svjat, Svjat, Svjat Gospod Savaot " otvara se 23. juna, 2020. u Maloj galeriji ULUPUDS-a u Uzun Mirkovoj 12.

 

 

Reči koje su inspirisale izložbu Svjat, Svjat, Svjat Gospod Savaot! Puno je nebo i zemlja slave Tvoje, zapravo su deo Pobedničke pesme, koja se izgovara tokom Liturgije. Pevajući Svjat, Svjat, Svjat Gospod Savaot, serafimi proslavljaju Oca, Sina i Svetoga Duha, jedan Bog u tri ipostasi. Radovi koji su predstavljeni na izložbi, govore o kompleksnim pojmovima, poput stvaranja sveta, Slavi Božijoj, proročkim viđenjima i  nebeskim silama, a objedinjuje ih rad Gospod Svedržitelj. Učešće u proslavljanju Boga, Tvorca neba i zemlje i svega vidljivog i nevidljivog, uzimamo prisustvom na Liturgiji, sjedinjujući se sa Hristom kroz Tajnu Evharistije.

Poput  Crkve, jednog živog organizma, i Crkvena umetnost pulsira, te ne može opstati bez živog stvaralaštva. Cilj izložbe je pokazati da različite tehnike i materijali mogu da prenesu temu proslavljanja Boga, zadržavajući prepoznatljiv slikarski metod obrnute perspektive, ostavljen u nasleđe savremenim živopiscima od strane njihovih prethodnika. Slikarstvo inspirisano Svetim Pismom ima snagu da prenese poruku zajedništva u svetu prepunom narastajuće otuđenosti među ljudima. Ono ima potrebu da uspostavi vezu sa posmatračem, da komunicira i da navede na razmišljanje o neprolaznim temama kako bi uputilo naše misli i korake ka večnosti.

Milica Mišić

Pretraga




Prijava na mailing listu

Unesite vašu e-mail adresu

Unesite kod

Nečitljiv kod? Generišite novi

Zašto se prijaviti?

Garancija privatnosti.