Vesti

Izložba Novi članovi ULUS-a20.01.2021. 08:30


Poziv na izložbu Novih članova ULUS-a koja se može videti u Umetničkom paviljonu „Cvijeta Zuzorić“, od 19 časova, 21. januara 2021.

 

Izložbom Novih članova ULUS-a, Umetnički paviljon “Cvijeta Zuzorić” tradicionalno započinje izložbenu godinu. Prijem u članstvo ULUS-a, najstarije strukovno udruženje na našim prostorima, najčešće je prva stepenica u profesionalnom životu umetnika nakon završenih studija, ali ne tako retko umetnici koji su već decenijama prisutni na umetničkoj sceni žele da profesionalnu verifikaciju ostvare i članstvom u Udruženju.  
Na konkurs koji je raspisan u drugoj polovini prošle godine prijavilo se 94 kandidata od kojih je primljeno 77, dok su troje umetnika  po pozivu postali članovi ULUS-a. Evidentno je povećano interesovanje umetnika za članstvo u ULUS-u, a do čega je došlo usled vitalističkog stava Udruženja koje se u 2020.godini manifestovalo kroz brojne inicijative, projekte i programe fokusirane upravo na mlade stvaraoce. To se prevashodno može ispratiti kroz inicijativu ULUS Mladih i projekat Bijenale mladih koji su pokrenuti prošle godine.

ULUS Mladih je nastao 2020. godine kao inicijativa ULUS-a za saradnju sa mladima. Osnovan je sa ciljem da promoviše mlade umetnike, posluži kao spona između njih i institucija kulture, ali i da ohrabri mlade da sami stvaraju nove umetničke i edukativne programe. Udruženje se oslanja na tradiciju ULUS-a, ali uvodi i nove prakse u svoju strukturu. Ono ne uključuje samo likovne umetnike, već nastoji da poveže sve mlade ljude koji deluju u polju kulture i umetnosti.

Projekat Bijenale mladih – Javne pripreme je pilot projekat ULUS-a realizovan tokom leta 2020. u ULUS-ovim izlagačkim prostorima a koji ima za cilj da osnaži mlade i buduće profesionalce umetnosti i da im obezbedi osnovnu orijentaciju u polju profesionalne aktivnosti, znanja i veština kako bi se osposobili da preuzmu lidersku ulogu u organizaciji sopstvene manifestacije – Bijenala mladih 2021. Kroz različite korake razvoja projekta odabrani mladi umetnici i umetnice se osposobljavaju da učestvuju u javnom i kulturnom životu ne samo kao publika ili učesnici, već kao preduzimači inicijative koji imaju odlučujuću ulogu u njegovom stvaranju.


Izložba se održava do  15. februara 2021. godine.

 

Pretraga




Prijava na mailing listu

Unesite vašu e-mail adresu

Unesite kod

Nečitljiv kod? Generišite novi

Zašto se prijaviti?

Garancija privatnosti.