Vesti

Izložba fotografija učenika srednjih umetničkih škola15.01.2019. 14:15


Izložba fotografija učenika srednjih umetničkih škola, petak, 18. januar u 19h. Galerija SKC Beograd.

 

 

Umetnička produkcija novog doba nije usko vezana za stvaralaštvo afirmisanih umetnika. Veliku odstupnicu u istoriji umetničkog obrazovanja prestavlja upravo ova izložba, premda su autori umetničkih radova učenici srednjih škola, a formalno-sadržajni aspekt fotografija pruža potpun umetnički doživljaj. Punoća umetničkog izraza, oličena u snažnoj idejnoj podlozi fotografija i tehničko-tehnološkoj obradi, ukazuje da je nastavni proces fotografije napredovao, ali da je težište i dalje u čistoj likovnoj komponenti celokupnog procesa. U korak sa modernim tehničkim i tehnološkim dostignućima, fotografija se kao predmet razvijala poslednjih godina, te je postala jedna od omiljenih umetničkih formi mladih umetnika.
Fotografije su svrstane u tri tematske kategorije: Slobodna tema, Život ulice, Ekološka (ne)svest. A nezavisno od teme, ovim fotografijama zabeležene su najvažnije fluktuacije u savremenom društvu, uočeni specifični pokreti i izrazi. Nesumnjivo je da će veliki broj mladih umetnika kreirati bogatu stvarnost fotografije kao klasičnog likovnog medija u našoj zemlji.
U procesu nastajanja ovih fotografija sublimira se mnoštvo činilaca, od prirodne nadarenosti, preko teorijskog i istorijskog poznavanja umetnosti uopšte, korišćenja savremene tehnologije do praćenja aktuelnih tema u svetu i kod nas. Dokumentovani su momenti koji izazivaju zapitanost i od predmetnog zadiru u apstraktne slojeve, u čemu se ogleda snaga ovog segmenta umetnosti.

 

Pretraga




Prijava na mailing listu

Unesite vašu e-mail adresu

Unesite kod

Nečitljiv kod? Generišite novi

Zašto se prijaviti?

Garancija privatnosti.