Vesti

Izloba Kluba veterana ULUS-a21.10.2021. 08:45


Grupna izložba Kluba veterana ULUS-a pod nazivom "21. izložba slika i skulptura Kluba veterana ULUS-a", koja će se održati u Maloj galeriji Umetničkog paviljona "Cvijeta Zuzorić" od četvrtka, 21. oktobra.

 

Klub Veterana ULUS-a osnovan je 2009. godine u okviru Udruženja likovnih umetnika Srbije kao klub koji čine umetnici i umetnice koji su napunili četrdeset godina umetničkog staža. Kao što samo ime kaže, reč je o stvaraocima koji se nalaze u poznom životnom dobu, iza kojih je izuzetno dug period bavljenja likovnom umetnošću. Prva izložba Kluba Veterana ULUS-a održana je 2010. godine u Galeriji kuće „Đure Jakšića“ u Beogradu, a do sada je Klub priredio devetnest i jednu kolektivnu izložbu širom Srbije: Beograd, Pančevo, Šabac, Novi Beograd, Kraljevo, Pirot, Gornji Milanovac, Kikinda, Obrenovac, Prijepolje, Prokuplje i dr.

Klub čini oko osamdeset autora i među njima se nalaze neka od značajnih imena domaće umetničke scene. Za širu i umetničku javnost, a posebno za članstvo samog Udruženja, može biti dragoceno iskustvo sagledavanja stvaralaštva umetnika u poznim godinama sa svim osobenostima koje ovo stvaranje nosi sa sobom. Izložbom dominiraju mali i srednji formati, a izbor tehnike je najčešće slika i skulptura u prostoru. Posebno je težak materijalni položaj u domaćem kontekstu umetnika-penzionera, za razliku od umetnika poznije dobi koji stvaraju u nekim drugim sredinama i imaju mogućnosti monumentalnijih izvedbi, pomoćnika u radu itd. Umetnici koji su navršili četrdeset godina staža i koji su uglavnom u statusu penzionera zvanično nisu više u statusu kojim ih sistem prepoznaje kao profesionalne likovne stvaraoce (status samostalnog umetnika), zbog čega je prepoznavanje od strane Udruženja i davanje vidljivosti ovoj grupi stvaralaca od posebne važnosti. Ovogodišnja izložba članova Kluba Veterana realizuje se u Maloj sali Umetničkog paviljona „Cvijeta Zuzorić“, istovremeno sa Izložbom crteža studenata Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, koja se realizuje i centralnom prostoru Paviljona, čime se Umetnički savet ULUS-a, koji je kreirao izložbeni program, trudio da poveže dve naizgled nepovezane generacije stvaralaca i potakne njihovu međusobnu razmenu.

Danilo Prnjat, ispred Umetničkog saveta ULUS-a

 

Pretraga




Prijava na mailing listu

Unesite vašu e-mail adresu

Unesite kod

Nečitljiv kod? Generišite novi

Zašto se prijaviti?

Garancija privatnosti.