Vesti

Formulacije na papiru19.04.2017. 12:40


U petak, 21. aprila 2017. godine u 19h. otvara se grupna izložbe radova 16 autora pod nazivom "Formulacije na papiru“ u okviru regionalnog projekta Umetnost na papiru, u galerijskom prostoru Centra za kulturu Grocka, Rančićeva kuća, Majevička 9 u Grockoj.

 

Izložbu će otvoriti istoričarka umetnosti Biljana Jotić, autor i kustos izložbe i projekta. Na otvaranju izložbe predstaviće se učenici Osnovne muzičke škole u Grockoj.

Radove izlažu Ivan Milenković, Ivana Milev, Koštana Đurić, Ivana Živić, Branka Đurašković, Andrijana Danilović, Đerđi Ačaji, Petar Sibinović, Natalija Miladinović, Vladimir Lalić, Marko Stajić, Goran Vitanović, Predrag Kovačić, Anđela Mujčić, Petar Mošić i Marija Zdravković.

Formulacije na papiru je treća po redu izložba u okviru regionalnog autorskog projekta Umetnost na papiru sa ciljem da predstavi jedan deo domaćih likovnih umetnika i njihov odnos prema papiru kao mediju na kome se ocrtava taj odnos. Kako je izložba deo projekta baziranog na živoj umetnosti, odnosno umetnosti u nastajanju, ona predstavlja jedan likovni trenutak karakteristika vremena u kome nastaje, a koje zajednički dele i umetnik i posmatrač, što joj daje izuzetan karakter interaktivnosti.
Umetnička intervenacija na papiru je je specifična u odnosu na ostale medije kao nosioce likovnog izraza iz razloga neposrednosti i brzine nastajanja, koji najbolje reprodukuju odnos prema stvaralaštvu. Tema izložbe je trenutak kada umetnik i papir postaju jedno, a crtež koji nastane kao proizvod toga donosi nam uživanje, razmišljanje ili diskurs. Motiv izložbe je semantika likovnih izraza, formulacija i manipulacija sa likovnim elementima, savremenih autora koji su razvili svojstvene likovne poetike, sa ograničenjem  samo u dimenzijama i mediju, iz razloga neposrednosti živog i autorskog karaktera. Ova izložba okuplja 16 autora.
Likovne formulacije na papiru su protkane manipulacijama oblicima i bojama, gradivnom ili automatizovanom kompozicojom, koja je izražena hromatski ili bojom, potezom ili pokretom, u svakom slučaju jedinstvenom likovnom izrazu svakog pojedinačnog autora. Kako projekat teži hronici likovnih izraza i poetika kao svedoka opšteg savremenog karaktera i pojedinačnog unutrašnjeg bića umetnika, tako ova izložba daje jedan pogled na likovno umeće formulacija odnosa umetnosti i društva, navodi u predgovoru kataloga Biljana Jotić, dipl. istoričar umetnosti, autor i kustos izložbe i projekta.

 

 

 

Pretraga




Prijava na mailing listu

Unesite vašu e-mail adresu

Unesite kod

Nečitljiv kod? Generišite novi

Zašto se prijaviti?

Garancija privatnosti.