Vesti

Dodirni10.03.2022. 09:00


Svečano otvaranje izložbe skulptura čuvenih jugoslovenskih i svetskih vajara 20. veka „DODIRNI”, biće održano u Galeriji Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka u petak, 11. marta u 18 časova u ulici Rige od Fere br. 4.

 

Izložba „DODIRNI”, prilagođena je i slepim i slabovidim osobama, i predstavlja jedinstvenu priliku da se posetioci kroz dodirivanje skulptura upoznaju sa njihovom formom, materijalima i energijom. Inkluzija predstavlja važnu temu za sve u kulturi, a za Zavod je to jedan od strateških ciljeva projekta koji pokreće temu društvene odgovornosti i otvaranje ka svim članovima zajednice.

Skulpture su deo brižljivo skupljane kolekcije u privatnom vlasništvu gospodina Vladimira Tomčića, istoričara umetnosti i vlasnika kolekcije, koji ovom prilikom želi da ih podeli sa širom javnošću.

Na izložbi su zastupljeni aktovi, portreti, religiozne teme i animalne skulpture, koje pružaju izuzetan estetski i taktilni doživljaj. Posetioci će biti u prilici da pogledaju i dodirnu replike skulptura vrsnih umetnika poput Ivana Meštrovića, Riste Stijovića, Frane Kršinića, Sretena Stojanovića, Matije Vukovića, Svetozara Radovića, ali i Đorđa de Kirika i Salvadora Dalija.

Izložbu će otvoriti Marko Krstić, direktor Zavoda.

Pretraga




Prijava na mailing listu

Unesite vašu e-mail adresu

Unesite kod

Nečitljiv kod? Generišite novi

Zašto se prijaviti?

Garancija privatnosti.