Vesti

Dodeljene nagrade na 22. Videomedeji03.09.2018. 11:45


22. Međunarodni video festival Videomedeja, u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu, predsedavao je internacionalni žiri koji su činili Predrag Šiđanin iz Srbije, Corinna Schnitt iz Nemačke i Richard Vickers iz Velike Britanije

 

Na 22. Međunarodnom video festivalu Videomedeja, održanom od 31. avgusta do 2. septembra u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu, internacionalni žiri koji su činili Predrag Šiđanin iz Srbije, Corinna Schnitt iz Nemačke i Richard Vickers iz Velike Britanije dodelio je nagradu „Sfinga“ za najbolji video rad, nagradu „Bogdanka Poznanović“ za najbolju medijsku instalaciju i nagradu ,,Lunartis’’ za najbolji diplomski film. U selekciji ,,Lunartis’’ dodeljena je i nagrada publike.

Nagrada SFINGA 

Martijn Winkler #tagged, 12:05 min, Color, Dolby SR, Netherlands, 2017. Ovo je jedinstven film koji postavlja mobilni uređaj kao glavnu referencu u okvir, što odražava svakodnevni život u 21. veku. Taj deo naglašava mračnu stranu života koji se proživljava i deli u jednom slučaju. Naša želja da postignemo ispunjenje sa sledećim “sličnim”, da “delimo” ili “komentarišemo” možda nije ono šta zaista želimo. Zvuk “obaveštenja” može pre označiti noćnu moru društvenih medija nego utopiju zajedničkog iskustva.
Nagrada “Bogdanka Poznanović“

Maria Molina Peiró One Year Life Strata, Stereo, Netherlands, 2017. Nagrađena instalacija predstavlja složen komad koji je zabeležio godinu dana života uzimanjem slike od 30 sekundi. Poslednji komad je podatke preneo u ne-slikovnu predstavu i možda nudi novu paradigmu za sliku kao memoriju u doba antropocena.
Nagrada Lunartis

Giovanni Busnach SARA, 9:06 min, Color, Stereo, France, 2017. Žiri smatra da je ovo vizuelno eksperimentalno delo koje istražuje krhkost života i dovodi u pitanje sam pojam postojanja. Sveukupno je kvalitet filmova iz kategorije Lunartis bio veoma visok.
Nagrada publike koja je glasala za filmove u selekciji ,,Lunartis’’ dodeljena je za film: Vedrana Music Handout, 5:15 min, B&W, Stereo, Australia, 2017.
Pohvala za video radove:

Qigemu Reality Fragment 160921, 14:02 min, Color, Stereo, United Kingdom, 2017. Žiri smatra da je ovo stvarno simpatično delo koje se bavi ljubavlju, gubitkom, distancom i sećanjem na jedan savremen i ubedljiv način.



U okviru takmičarskog programa, na ovogodišnjoj Videomedeji predstavljeno je 50 video radova, 6 medijskih instalacija i 11 studentskih filmova. Urednici programa, Ivana Sremčević Matijević, Aleksandar Davić i Željko Mandić, birali su među više od 1000 prijavljenih umetničkih radova autora iz više od 30 zemalja.

 

Pretraga




Prijava na mailing listu

Unesite vašu e-mail adresu

Unesite kod

Nečitljiv kod? Generišite novi

Zašto se prijaviti?

Garancija privatnosti.