Vesti

Biljana Mihajlović: Ja baš lično09.05.2022. 11:25


U petak 13. maja 2022. godine u 19 časova u Rančićevoj kući, galerijskom prostoru Centra za kulturu Grocka otvara se samostalna izložbe ilustracija za decu i odrasle „Ja baš lično“ autorke Biljane Mihajlović.

 


U uvodnoj reči kataloga izložbe JA BAŠ LIČNO autorka navodi:

- Prvo što mi pada na pamet kada želim da objasnim naziv izložbe, su još dva naslova. Nešto kao crtanje kao vid samopomoći i autoportret moje duše. Izložba se sastoji iz tri dela koji su naizgled različiti, a zapravo su jako povezani. Nastali su u protekle dve godine kao posledica mojih osećanja i misli, počev od sasvim dečjih crteža medveda koji se brije, pa do jednog sasvim intimnog obraćanja kao što su radovi sa Divljom Bundevicom.

Karakteristični za prvi deo – ŠUMU je pridodavanje ljudskih osobina životinjama i to onih uglavnom dobrih, kao stalna ljudska potreba da dobro pobedi, a sve to kao odraz deteta koje još uvek živi snažno u meni. To dete je veselo, naivno i srećno, šeta šumom, zamišlja veverice kako ispijaju čaj u podne, divlje veprove kao razdragane pevače i medvede kao brze poštare. Ima bezbroj priča u glavi. I dok samo šeta šumom rukom dodiruje drveće, duboko udiše mirise šume i živi u svakoj od tih priča.

DIVLJA BUNDEVICA sa druge strane nastala za vreme policijskog časa u vreme kovida, produkt je jedne unutrašnje borbe, potrebe za slobodom – širom i većom i stvarnih mogućnosti. Izolacija kao i većini i meni donosi jedno preispitivanje svih segmenata života, pretresa i tumba prioritete, postavlja glasno ona pitanja koja su do tada izgovarana tek šapatom. Mnoge stvari koje su se činile jako bitnim su obesmišljene. Crtež tu dolazi kao vid terapije, jedan crtež = tri seanse kod psihoteraputa, zato crtež kao samopomoć. Dok crtam ja se osećam dobro – uvek.

Treći deo su DEVOJKE ZATVORENIH OČIJU, one su svet osećaja istog onog deteta koje rukom dodiruje drveće u šumi i žene koja preispituje svoj život zatvorenih očiju, jer ono što gleda nije spolja već je unutar nje.

Svi delovi = JA BAŠ LIČNO.



Biljana Mihajlović (1978) rođena je u Beogradu. Diplomirala je grafički dizajn 2015. godine na Akademiji tehničkih strukovnih studija – Beogradska politehnika, gde je trenutno na master studijama. Član je Udruženja umetnika i dizajnera primenjene umetnosti Srbije (ULUPUDS), a od 2021. ima status samostalnog umetnika. Autor je više od 1000 dečjih ilustracija koje su objavili domaći i inostrani izdavači (IP Book, Čarobna knjiga, Kreativni centar, Odiseja, Freska, Klett). Knjige i dečje knjige sa njenim ilustracijama objavljene su u Sjedinjenim Američkim Državama, Izraelu i Japanu. Dizajnirala je i ilustrovala knjige za međunarodne kompanije i domaća preduzeća („Onefam“, JP „Nacionalni park Tara“, WWF Adria – Srbija). Osim ilustracijama za decu, bavi se grafičkim dizajnom i fotografijom. Iza sebe ima osam samostalnih i preko 50 grupnih izložbi. Dobitnica je više nagrada i priznanja: Plaketa Zlatnog pera na 51. Zlatnom peru Beograda – 16. međunarodnom bijenalu ilustracije. Nagrada izdavačke kuće „Kreativni centar“ na Međunarodnom 50. bijenalu ilustracije, Zlatno pero za ilustraciju 2019. Nagrada ULUPUDS-a za likovnu i grafičku opremu knjige na Beogradskom sajmu knjiga 2019. i Specijalno priznanje za pojedinačnu ilustraciju na 2. međunarodnom festivalu ilustracije BookILL Fest, 2018. Živi i radi u Beogradu.




Izložba traje do 30. maja 2022. godine.

 

Pretraga




Prijava na mailing listu

Unesite vašu e-mail adresu

Unesite kod

Nečitljiv kod? Generišite novi

Zašto se prijaviti?

Garancija privatnosti.