Vesti

50 za 50 Oni su nas učili14.04.2022. 08:55


Društvo konzervatora Srbije obeležava jubilej pola veka od osnivanja, izložba 50 za 50 Oni su nas učili Galerija Rančićeva kuća, 15. april u 12 časova.

 



Poštovani,

u ime Društva konzervatora Srbije (DKS), pozivamo vas na otvaranje izložbe „50 za 50 – Oni su nas učili“ koju smo pripremili povodom obeležavanja značajnog jubileja, 50 godina od osnivanja Društva (16. april 1972.)

Izložba će biti predstavljena u Centru za kulturu Grocka – galeriji Rančićeva kuća, i trajaće od 15. aprila do 10. maja 2022. godine.

Svečano otvaranje će se održati u PETAK, 15. APRILA sa početkom u 12.00. časova. Prilikom otvaranja izložbe nastupiće učenici OMŠ „Nevena Popović“ iz Grocke.

U okviru programa, u ambijentu Rančićeve kuće na otvorenom, tradicionalno ćemo dodeliti godišnje nagrade i priznanja za izuzetna ostvarenja na zaštiti, čuvanju, naučnoj obradi, prezentovanju i popularizaciji kulturnih dobara, ali i predstaviti poslednji broj Glasnika DKS br. 45, čije je publikovanje sufinansirano od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Autorke izložbe „50 za 50“ su Vera Pavlović Lončarski, istoričar umetnosti, Katarina Maksimov, arhitekta, Maja Đorđević, arheolog, i Mirjana Đekić, etnolog. Postavku čini pedeset fotografija istaknutih konzervatora – umetničkih portreta ili kadrova iz radnih i privatnih situacija; izrađenih amaterski ili profesionalno; iz publikacija ili privatnih kolekcija - pažljivo biranih sa idejom da se predstavi pojedinačna osobenost svakog prikazanog konzervatora, a prati ih poneka anegdota, sećanje na njihove karaktere, imena, kao i dela.

Nakon svečanosti, biće priređen koktel za prisutne, a potom za zainteresovane goste upriličena i šetnja starom varoši kraj Dunava, koju će voditi Zorica Atić, istoričar umetnosti. Obilazak obuhvata upoznavanje sa Rančićevom kućom, spomenikom kulture koji je primer uspešne revitalizacije, zatim šetnju Gročanskom čaršijom, zaštićenom prostornom kulturno-istorijskom celinom, posetu muzeološkoj postavci „Legat dr Aleksandra Kostića”, i potom znamenitoj Kasno rimskoj grobnici u Brestoviku.

 

Pretraga




Prijava na mailing listu

Unesite vašu e-mail adresu

Unesite kod

Nečitljiv kod? Generišite novi

Zašto se prijaviti?

Garancija privatnosti.