Vesti

25. Videomedeja18.10.2021. 09:00


Internacionalni žiri 25. Internacionalnog umetničkog festivala novih medija Videomedeja koji su činili Adad Hannah iz Kanade, Sylvia Winkler i Stephan Köperl iz Nemačke i Zoran Naskovski iz Srbije, dodelili su sledeće nagrade:

 



Internacionalni žiri 25. Internacionalnog umetničkog festivala novih medija Videomedeja koji su činili Adad Hannah iz Kanade, Sylvia Winkler i Stephan Köperl iz Nemačke i Zoran Naskovski iz Srbije, dodelili su  sledeće nagrade:

 

Nagrada Sfinga za najbolji video:


Internacionalni žiri 25. Videomedeje 2021 dodeljuje nagradu Sfinga umetnicima Broersen & Lukács za All, or Nothing at All.
Uživali smo u detaljnom digitalnom prikazu distopijskog, ali dobro osmišljenog, sveta koji je možda tek iza ugla. Greške u tkivu animacije, kao i ponekad nesinhronizovano plesanje skreću pažnju na ljudsku slabost i naizgled nemogućnost rešavanja naših problema. Osećamo napetost između ovih mladih ljudi i sveta u kojem se nalaze. Zvuk koji nas progoni je trešnja na ovom kolaču koji se polako topi.
 
Pohvala video:


Internacionalni žiri 25. Videomedeje 2021 daje pohvalu umetniku Marku Dješka za Sve te senzacije u mom trbuhu.
U ovoj emotivnoj, razigranoj, tragičnoj, hrabroj i uzbudljivoj animaciji Marko Dješka stvara uzbudljivu i ličnu priču. Deljenje ove priče u tako lepom, minimalističkom i poetičnom nizu slika omogućava gledaocu da razume ovu vrlo ličnu, ali i relativnu realnost poteškoća prelaska u svet koji često može biti neprijateljski raspoložen.
 
Nagrada Bogdanka Poznanović za najbolji medijski projekat:


Internacionalni žiri 25. Videomedeje 2021 dodeljuje nagradu Bogdanka Poznanović umetniku Joerg Auzinger za Surface Sensorium.
Surface Sensorium postavlja gledaoca u ambivalentnu situaciju u kojoj više ne može da gleda a da ne bude viđen. Gledalac se odjednom u fokusu divljenja i nosioca moći oseća ushićenim i neprijatnim. Gledalac, izložen pred oduševljenom publikom, mora se pozabaviti ugađanjem i odgovornošću svoje iznenadne i nasumično postignute pozicije.



Pola veka video umetnosti i četvrt veka Videomedeje nametnulo je promišljanje i sagledavanje pozicije videa danas, te je ovogodišnja tema jubileja bila VIDEO restART.

Festival je uprkos pandemiji okupio radove poznatih umetnika iz preko 40 zemalja, a među njima su kako domaći tako i svetski poznati stvaraoci video umetnosti. Na 25. Videomedeji je u okviru programa prikazano 58 umetničkih radova u formi videa, filma, animacije, medijskih instalacija i interaktivnih projekata iz različitih krajeva sveta. Program su uredili Ivana Sremčević Matijević, Željko Mandić i Srđan Radaković. Na konkurs je stiglo oko 1000 radova iz čitavog sveta a uvršteno je do 5% u festivalski program.  

25. Internacionalni umetnički festival novih medija Videomedeja su posetili brojni domaći posetioci ali su nas iznenadili i neočekivani internacionalni gosti i volonteri iz Austrije, Poljske, Ukrajine, Kine...

"Videomedeja je i dalje alternativna kulturalna manifestacija, koja ispoljava realan odraz društvenog stanja i pojedinca u odnosu na vladajuće sisteme i globalne politike a kroz savremene umetničke forme autora iz celog sveta. To je festival različitih percepcija i drugačijih običaja i kulture društva, prvenstveno avangarde a prikazanih kroz različite inovativne tehnologije i nove umetničke prakse. Videomedeja  traga za umetnicima koji uočavaju onu skrivenu, drugačiju realnost, kulturu i umetnost, ukazuje na drugačije mogućnosti pokazivanjem razlika i preispituje etičke i estetske vrednosti. " kazala je direktorica festivala Ivana Sremčević Matijević.

 

Pretraga




Prijava na mailing listu

Unesite vašu e-mail adresu

Unesite kod

Nečitljiv kod? Generišite novi

Zašto se prijaviti?

Garancija privatnosti.