Aktuelno

Ana Nedeljković & Nikola Majdak: O novcu i sreći
06.05.2019. - 08.05.2019.

Ana Nedeljković & Nikola Majdak: O novcu i sreći


Među pažljivo odabranim projektima koji će biti predstavljani na sedmom po redu Višegradskom animatorskom forumu u Češkoj je i srpski projekat kratkog animiranog filma „O novcu i sreći“ autora Ane Nedeljković i Nikole Majdaka mlađeg. Forum se održava od 6. do 8. maja.

 

Reč je o filmu koji će biti urađen u stop-motion tehnici i u trajanju od 9 minuta, u produkciji Jelene Mitrović i  beogradske produkcijske kuće Baš Čelik, a uz podršku i Filmskog centra Srbije (FCS).

SINOPSIS: Hrčkovi žive i vredno rade u Hrčkolendu, savršenoj državi sa savršenom ekonomijom. BDP konstantno raste, ne postoji nezaposlenost, a 100% stanovništva izjašnjava se da je srećno. Naravno, kao i svaki pokušaj nasilnog uredjenja savršenog društva, svet Hrčaka ima i svoju mračnu stranu, koju postepeno otkrivamo tokom filma.
 
Autorska eksplikacija, pak, otkriva i ovo: „Za sve veći broj ljudi, više je nego očigledna činjenica da današnji dominantni koncept ekonomije u kome je novac glavni cilj, nije održiv. Ekonomija koja svoj uspeh meri BDP-om, često je neosetljiva za realnu sreću i dobrobit stanovništva. Upoznajući se sa osnovama teorija koje smatraju da je primarni cilj ekonomije doprinos opštem dobru, a novac samo sredstvo za postizanje tog cilja, javila se početna ideja za film. Ono što nas je posebno zainteresovalo bilo je ukazivanje na nužnost uspostvaljanja jasne i pre svega merljive veze između ekonomskih parametara i dobrobiti i sreće stanovništva. Iako veoma pozitivno orijentisani prema ovoj ideji, shodno našoj estetici i pristupu animaciji, najveći kreativni potencijal videli smo upravo u intenziviranju i simboličkom predstavljanju negativnih elemenata današnjih ekonomskih sistema. Odlučili smo da stvorimo ironični model idealne ekonomije. U pitanju je svet Hrčkova  koji žive i vredno rade u džinovskoj kancelariji-državi. BDP konstantno raste, ne postoji nezaposlenost, a 100% stanovništva izjašnjava se da je srećno. Naravno, kao i svaki pokušaj nasilnog uredjenja savršenog društva (u kome vrednost bilo čega iznosi 100%) svet Hrčkova ima i svoju mračnu stranu, koju postepeno otkrivamo tokom filma. Hrčkovi su se, kao dokazano poslušne laboratorijske životinje, nametnuli kao logičan izbor za učesnike ovog eksperimenta.Sa druge strane, iza izbora ove kompleksne teme stoji i jaka lična motivacija, pokušaj suočavanja sa traumama života u zatvorenom krugu svakodnevice sastavljene od zarađivanja i trošenja novca, ali i konstantnog straha od gubitka novca i siromaštva. Iako u umetničkom smislu veoma svesni apsurdnosti ovakvog procesa, fetišizacije novca i zloupotrebe rada, u stvarnom životu kao da konstantno upadamo u iste zamke, pristajući time da i sami igramo uloge nekih od bezbroj Hrčaka iz Hrčkolenda. Žanrovski, film O novcu i sreći je brutalni plastelinski „dokumentarac“, ali se istovrmeno može gledati i kao cinična bajka o novcu.“
 

Ana Nedeljković i Nikola Majdak mlađi su  autori i dva  veoma zapažena kratka animirana filma – Rabbitland i Neputovanja / Untravel.  Rabbitland (2013) nagrađen je na Berlinalu nagradom Kristalni medeved i prikazan je na više od sto festivala širom planete, osvojivši i druge značajne nagrade. Neputovanja su premijerno prikazana 2018. na Berlinalu, na Martovskom festivalu film je osvojio Grand Prix u kategoriji animiranog filma. Film se direktno kvalifikovao za Oskara na osnovu osvojenog Grand Prixa Zlatni Pegaz na festivalu Animator u Poljskoj, a nominovan je i za prestižnu Annie nagradu u Los Anđelesu. Film je do sada prikazan i prikazivan i na brojnim drugim festivalima.

 

 
objavljeno15.04.2019.

Pretraga




Prijava na mail listu

Unesite vašu e-mail adresu

Unesite kod

Nečitljiv kod? Generišite novi

Zašto se prijaviti?

Garancija privatnosti.