Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Čist izraz

Međunarodni bijenale umetnosti u Pančevu već 26.godina, tradicionalno, organizuje Kulturni centar Pančeva. Počevši kao izložba jugoslovenske skulpture, a prateći umetničke afinitete i interesovanja ne samo stvaralaca, već i sve zahtevnije publike.


 


Ovogodišnje Bijenale umetnosti, koje će se održavatu u septembru u Pančevu obnoviće vlastitu strukturu istražujući osim likovnih umetnosti i strukture filmskih i pozorišnih umetničkih ostvarenja, korespondiraće sa istraživanjima na nivou čistog umetničkog izraza i jezika. Čist izraz, tema 13. bijenala, je u laganom saglasju sa Odbranom prirode, temom 12. bijenala umetnosti, što je ujedno i početak razmišljanja o čistom, jednostavnom i nadasve, jasnom umetničkom izrazu, jeziku, delu, angažmanu, ...


Oslanjajući se na temu 12. bijenala umetnosti  "Odbrana prirode" i popularizacije ekoaktivizma na ovim prostorima 13. bijenale umetnosti imalo bi cilj da čist umetnički jezik iz različitih segmenata umetničkih praksi predstavi kako publici tako i stručnoj javnosti.13. bijenale umetnosti u Pančevu biće realizovano kroz tri segmenta: vizuelni, pozorišni i filmski, pod zajedničkim zadatim tematskim okvirom Čist izraz.


Likovni segment bijenala u selekciji mlade umetnice Jelene Radić obilovao bi prezentacijom umetničkih poetika u kojima je ostvaren čist umetnički likovni jezik. Od umetnika koji će biti uključeni u projekat treba početi od Dušana Otaševića predstavnika starije generacije pa sve do mlađih likovnih umetnika poput Milice Tomić, ili još mlađih Veljka Onjina u čijim je poetikama istaknut jasan umetnički jezik. Teorijom i obradom fenomena čistog jezika u umetnosti bavili su se istakuti teoretičari, kritičari, Jerko Denegri, Lidija Merenik, Zvonko Maković, Andrej Medved i Aleksandar Basin. Kroz filmski segment selektor Stefan Arsenijević reditelj, pokušaće da  kroz filmske jezike evropskog i svetskog iskustva predstavi svoje viđenje čistog umetničkog jezika prisustvom na ovogodišnjem 13. bijenalu u Pančevu. Sve to bi bilo prezentovano kroz male projekcije, tribine, panel diskusije na kojima bi učestvovali stručnjaci.


U pozorišnom segmentu bijenala jedan od naših najboljih koreografa Sonja Vukićević bila bi predstavljena putem značajnih autorskih predstava koje je ostvarila tokom rada poslednjih dvadeset godina. Njen istorijski rad bio bi  teoretski potkrepljen dokumentacijom njenih aktivnosti i karakterizacijom njenog umetničkog opusa. Osnovna ideja i centralni događaj Bijenala 2008.osmišljen je da evidentnu i nedvosmislenu potencijalnu Ekološku svest kultiviše i na pravi  način uz kulturnu dekontaminaciju oslobodi  svih političkih, interesnih i ostalih uticaja i nadalje je generiše kao Čist izraz, a radi boljitka svih  nas, u tom smislu predviđeno je  održavanje koncerta beogradske Filharmonije, koji je zamišljen u krugu fabrike HIP Petrohemije. Koncert bi bio održan 13. septembra u 20 časova. Planiramo i izložbu likovnih radova  u kompresorskoj  zgradi Petrohemije  BL 301 u pogonu VCM.


Celokupan opus ovogodišnjeg bijenala biće predstavljen kroz opširnu publikaciju nastalu kao rezultat realizacije ovog projekta. Takođe je  planiran  i drugi štampani materijal koji prati ovako veliku i značajnu manifestaciju kako za grad tako i za širu kulturnu javnost u zemlji i inostranstvu.


Kulturni centar organizovano je ove godine i međunarodno bijenale umetničkog dečjeg izraza – BUDI ’08. Reč je prestižnoj manifestacije dečjeg stvaralaštva drugoj po redu na temu "Grad i ja" – kojom će se, tokom jednomesečnog trajanja, baviti, pre svega, deca Pančeva, njihovi brojni gosti, kao i svi mladi umetnici"


 



Datum objavljivanja: 05.07.2008.