Aktuelno

Zdravko Joksimović: Dve razglednice iz Kine
25.01.2019. - 25.01.2019.

Zdravko Joksimović: Dve razglednice iz Kine


Vizuelni umetnik i profesor Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, Zdravko Joksimović održaće kratku prezentaciju pod nazivom "Dve razglednice iz Kine", u petak, 25. januara sa početkom u 19 časova u galeriji X VITAMIN, na adresi Studentski trg 11/1 u Beogradu.

 

Oba moja boravka u Kini, prošle godine, su pod istim utiskom. Kina se užurbano menja. U tome veoma važnu ulogu ima uvoz znanja. Kini je potrebno znanje, svo znanje ovoga sveta, iz svih oblasti, pa i iz umetnosti. Njihova strategija je tako jednostavna. Dajte nam znanje, koje će nam, sa našom poslovičnom dicsiplinom i neverovatnim ljudskim potencijalom, pomoći da osvojimo ovaj svet. To je sasvim realna projekcija. Zemlja sa više hiljada godina dugom tradicijom upravo razmišlja kako tu tradiciju iskoristiti i komponovati sa sadašnjim vremenom koje karakteriše nenormalno ubrzanje koje preti da nas sve samelje. Da li nam kultura može pružiti odgovor kao disciplina koja intuitivno sagledava stvari?  Moja kratka prezentacija je lična opservacija kako Kina traži odgovor na ova pitanja. (Zdravko Joksimović)



Zdravko Joksimović, rođen 1960. godine na Buču u Crnoj Gori. Diplomirao i magistrirao na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Nikole Jankovića. Član ULUS-a od 1987. godine. Od 1992. godine radi na vajarskom odseku FLU. 2014. godine izabran u zvanje redovnog profesora. Na istom Fakultetu odbranio doktorski-umetnički projekat 2016.godine. Izlaže samostalno od 1987. i grupno u zemlji i inostranstvu. Veliki broj izvedenih javnih skulptura u zemlji i inostranstvu. Njegova dela nalaze se u domaćim i stranim muzejskim i drugim kolekcijama.

 

objavljeno21.01.2019.

Pretraga




Prijava na mail listu

Unesite vašu e-mail adresu

Unesite kod

Nečitljiv kod? Generišite novi

Zašto se prijaviti?

Garancija privatnosti.