Aktuelno

Vesna Pavlović Pažđerski: Obostrano
09.02.2023. - 27.02.2023.

Vesna Pavlović Pažđerski: Obostrano


Izložba Vesne Pavlović Pažđerski „Obostrano“ biće otvorena jeu Likovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada. Izložba će moći da se pogleda do 27. februara.

 

 

Erotizam je dominantni diskurs u radovima Vesne Pavlović već više decenija, bilo da inspiraciju nalazi u sopstvenom iskustvu ili da se njena inspiracija zasniva na popularnim književnim narativima.

Najnoviji radovi Vesne Pavlović predstavljaju prostorno trodimenzionalne konstrukcije, reciklirane starije radove, kreirane od drveta, kartona, papira i pleksiglasa, koji su transformisani u nove objekte. U ove nove forme Vesna učitava simbole sa novim značenjima. Poput rađanja novog života, tako se od starih radova konstruišu nove prostorne instalacije koje nose nove poruke, ali svakako zadržavaju i značenje prethodnih recikliranih objekata. Posmatraču se kao u nekoj beskrajnoj igri nude stari i novi objekti u kojima se mogu prepoznati stara, ali i nova značenja i emocije.

Važan segment kulturnog nasleđa za Vesnu Pavlović predstavljaju i pank kultura i filmografija 80-ih i 90-ih. Ova tradicija vidljiva je kako u kombinovanju kolažnih formi, tipografiji, tako i u direktnom korišćenju materijala koji su formirani bilo od realnog recikliranog materijala iz tog perioda ili aproprijacijom njihovog dizajna.

Umetnica niti u jednom trenutku ne tretira stare radove kao odbačene ili zaboravljene, već veoma svesno, novim formama daje dodatno značenje i novu dimenziju. U digitalnom vremenu, koje podrazumeva čuvanje radova u digitalnom formatu za umetnicu je izazov recikliranje starih radova od kojih se konstantno rađaju nove forme.

prof. dr Svetlana Smolčić Makuljević
istoričarka umetnosti
 


Vesna Pavlović Pažđerski (Niš) je u rodnom gradu završila srednju umetničku školu. Diplomirala je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu 1996. godine (smer grafike), u klasi profesora Milana Stanojeva. Godine 2003. magistrirala je na odseku grafike u klasi prof. Zorana Todovića. Od 1995. godine član je Niškog grafičkog kruga, od 1997. ULUS-a, a od 2022. SULUV-a. Vanredni je profesor na Fakultetu za digitalnu umetnost u Beogradu od 2006. godine. Na doktorskim je studijama u Novom Sadu od 2022. Učestvovala je na preko 250 kolektivnih izložbi i samostalno izlagala 29 puta kod nas i u inostranstvu.

 

 

objavljeno09.02.2023.

Pretraga




Prijava na mail listu

Unesite vašu e-mail adresu

Unesite kod

Nečitljiv kod? Generišite novi

Zašto se prijaviti?

Garancija privatnosti.