Aktuelno

Veliki modernizam
07.12.2018. - 07.12.2018.

Veliki modernizam


Petak, 7. decembar u 20h. velika sala SKC Beograd Razgovor o knjizi „Veliki modernizam“ u izdanju Orion Art U razgovoru učestvuju: Ješa Denegri, Miško Šuvaković i Nikola Dedić Moderator: Stevan Vuković

 

"Veliki modernizam" ili "Veliki modernizmi"?

Кako danas, kada se na modernizam gleda uglavnom kao na istorijsku pojavu koja je bila delotvorna u veoma specifičnim okolnostima kulturnih politika sredine dvadesetog veka, možemo da reaktuelizujemo ključne autore modernizma u jugoslovenskoj skulpturi i slikarstvu? Ješa Denegri, Miško Šuvaković i Nikola Dedić izdvojili su Gabrijela Stupicu, Julija Кnifera i Olgu Jevrić kao autore čija dela su „u skladu sa tipologijama 'visokog modernizma' pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka“ (Denegri), u kojima se modernost interpretira kao „situacije novog osećaja i doživljaja odnosa vremena i prostora unutar savremenosti“ (Šuvaković). Ti radovi poslužili su kao materijalni osnov za dijalog između aktuelnih pozicija tumačenja modernizma ova tri pisca o umetnosti, koje su u uvodu u knjigu određene kao pozicije jednog istoričara umetnosti i kritičara, jednog teoretičara i istoričara umetnosti i jednog estetičara i teoretičara umetnosti. Razgovor o knjizi će se odvijati kao svojevrsni nastavak tog dijaloga i kretaće se kroz slojeve akumuliranih značenja koje su dati radovi zadobijali od vremena kada su prvi put bili prikazivani do danas, i kroz opšta mesta metodologija kojima su bivali interpretirani. Polazna tačka razgovora biće doslednost produkcije izabranih autora, spram stalnih promena njihovog tumačenja, te i održivost teze o autonomnim vizuelnim svetovima koje su oni svojevrsno stvarali, odbijajući bilo kakvu vrstu promena uslovljenih kontekstom, što je Dedić naglasio veoma rečitim Кniferovim citatom: „Ne moram krenuti ni u kojem pravcu. Ostat ću na ovom mestu. Nije loše“.


Šuvaković: Moderna (modern) ili "modernost" (modernity) se interpretiraju kao situacije novog osećaja i doživljaja vremena i prostora unutar savremenosti: vreme-prostor želje (Stupica), vreme-prostor-materija afekta (Jevrić) i ne-prostor-ne-vreme dijagramske konstrukcije polja fokusiranja (Knifer).

 

 

objavljeno06.12.2018.

Pretraga




Prijava na mail listu

Unesite vašu e-mail adresu

Unesite kod

Nečitljiv kod? Generišite novi

Zašto se prijaviti?

Garancija privatnosti.