Aktuelno

Ujhazi & Janjatović & Stojanović: Priroda, Organsko, Čovek
18.11.2019. - 30.11.2019.

Ujhazi & Janjatović & Stojanović: Priroda, Organsko, Čovek


Izložba članova Saveza udruženja likovnih umetnika Vojvodine, Priroda, Organsko, Čovek - autori: Adrien Ujhazi, Sandra Janjatović, Mladen Stojanović SULUJ, Terazije 26/II, Beograd Otvaranje izložbe: 18. novembar 2019. godine u 19h. 18 – 30. novembar 2019.

 



Na izložbi su predstavljeni radovi članova Saveza udruženja likovnih umetnika Vojvodine, mlađe generacije: Adrien Ujhazi, Sandra Janjatović i Mladen Stojanović. Autori u više medijskih celina (slika, objekat, instalacija) i različitom poetikom izraza, prikazuju povezani tematski okvir koji je baziran na isticanju specifičnih problema prirodnih tokova i humanih aspekata čoveka koji su u nedostajanju. Pored toga njihov rad, kroz materiju (tekst, organske materijale, industrijske) i segmentarni prikaz, iskazuje strukturalnu likovnu celinu kao odabranu dinamičnu funkciju rada.
Adrien Ujhazi posvećena je istraživanju elemenata iz prirode, kroz njihove formalne karakteristike, ali i same procese. Adrien je oformila sopstveni sistem rada koji je složen i jedinstven u svim etapama stvaranja umetničkog dela. Osnovni princip njenog rada zasniva se na Biofiliji unutarnju, lјudsku potrebu za povezanošću i usklađenošću sa prirodom. Formom radova, materijalima koje koristi i direktnim uklјučivanjem prirodnih procesa razvoja i propadanja bio materijala, Adrien organizuje mikroambijente prirode gde sintezu životnih procesa estetski uobličava u specifičan umetnički rad koji postaje spoj umetnosti, ekologije i prirode. Ovaj  koncept umetnica zasniva na podizanju svesti o značaju zaštite prirode i recikliranju. Adrien svoj slikarski rukopis zasniva na tradiciji enformela, svođenju i apstrahovanju likovnih formi, gde je simbolika upotreblјenih materijala i potentnost dobijenih tekstura ono što čini njen likovni jezik.
Sandra Janjatović istražuje unutar polјa apstraktne slike, sa dominantnim elementima u strukturi i apliciranim materijalima u građi. Autorka kroz objekat istražuje pojave u kontekstu lociranja-dislociranja, promene unutar prostora i implementiranja nepripadajućeg u tom prostoru. Realizacija u radovima Singularitet predstavlja odnos čistog materijala, njegovog ostvarenog likovnog izraza. U njima dominira energija materijala kroz odnos količine, veličine, strukture i forme. Radovi su inspirisani organskim oblicima i njihovom formom u polju delovanja sa prirodom i okolinom. Fokus istraživanja je baziran na likovnosti linije i njene prostorne dimenzije kroz kretanje. Prostor i vreme predstavljeni u vidu reljefa prostiru se van granica kružnice i teže beskonačnom kretanju. Oni predstavljaju centar daljeg širenja materije, singularnost i njeno razlaganje.
Mladen Stojanović realizuje veliki broj slika inspirisanih portretima lјudi iz svog okruženja u kojima su koncipirane karakterne, psihološke osobine i socijalni status portretisanog. U radovima Intervju, autor u kompoziciju slike smešta tekstualni iskaz (intervju) osobe u kontrastu sa portretom u kome je data životna funkcija. U drugoj seriji radova Animalna dimenzija, autor prikazuje odnos životinje i čoveka u određenim religijskim svojstvima i oblicima rituala, kroz specifične kulturne tekovine određene grupe ljudi. Koristeći tekstualne izjave, autor naglašava povezanost čovekove funkcije u sistemu ishrane sa životinjama koje nestaju, izumiru. Autora prvenstveno interesuje čovekova animalna osnova koja teži opstanku, uticaj modernog doba na čoveka i svest o posmatranju sopstvene čovekove prirode kroz sukob animalnog i modernog. 


Adrien Ujhazi (1995)
Osnovne akademske studije završila je (2018) na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Iste godine upisala je Master akademske studije slikarstva u klasi prof. Bosiljke Zirojević Lečić. Dobitnica je: godišnje nagrade za najuspešnije umetničko delo u disciplinama crtanje i slikanje (2018), Akademije umetnosti u Novom Sadu; nagrade „Za vrhunske rezultate postignute na evropskim i svetskim takmičenjima” u školskoj godini 2017-2018; prve nagrade Udruženja alumnista, Ujedinjenog Kraljevstva u Crnoj Gori – MAUK; nagradnog konkursa „ZBOGOM BALKAN? ZBOGOM, BALKAN!“ Evropske Kulturne Fondacije (ECF) iz Amsterdama. Aktivno učestvuje na projektima, izložbama u zemlji i inostranstvu. Samostalno je izlagala 12 puta. Od 2013. je članica galerije „Šok zadruge” Novi Sad; od 2017. članica je „Híd Kör Art”; od 2019. članica je Saveza udruženja Likovnih Umetnika Vojvodine. U svom radu se izražava kroz različite medije kao što su slika, crtež, video, instalacija.

Sandra Janjatović (1993)
Završila je osnovne i master akademske studije slikarstva na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi profesora Gorana Despotovskog. Do sada je ostvarila 5 samostalnih izložbi, i učestvovala je na više grupnih izložbi i projekata u zemlji i inostranstvu. Od toga izdvajamo internacinalne izložbe „Videomedeja”, Muzeju savremene umetnosti u Novom Sadu i internacinalna izložba „Artbox project NY”, STRICOFF gallery u Njujorku. Nagrađena je 3. mestom na „GIFEST“ festivalu u Subotici, drugom nagradom „Somborskog likovnog salona”  i prvom nagradom na „Paleti mladih” u Vrbasu. Član je Saveza udruženja likovnih umetnika Vojvodine od 2018. godine. U svom radu se izražava kroz različite medije kao što su slika, crtež, animacija, instalacija.

Mladen Stojanović (1993)
Osnovne akademske studije završio je (2016), a Master akademske studije slikarstva (2017) na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, na Departmanu likovnih umetnosti, pod mentorstvom prof. Gorana Despotovskog. Trenutno je student treće godine na doktorskim studijama Likovnih umetnosti, Akademije umetnosti u Novom Sadu. Član je Saveza udruženja likovnih umetnika Vojvodine od 2017. godine. Učesnik je više izložbi i projektata, samostalno je izlagao 4 puta. Dobitnik je nagrade za najbolji crtež, studiju iz fonda ,,Milivoj Nikolajević“ Departmana likovnih umetnosti i godišnje nagrade Departmana likovnih umetnosti za najuspešniji umetnički rad iz discipline Slikanje. U svom radu se izražava kroz različite medije kao što su slika, crtež, video, instalacija, performans.

 

 

 

objavljeno14.11.2019.

Pretraga




Prijava na mail listu

Unesite vašu e-mail adresu

Unesite kod

Nečitljiv kod? Generišite novi

Zašto se prijaviti?

Garancija privatnosti.