Aktuelno

Svedočanstvo - Istina ili politika
14.12.2017. - 29.01.2018.

Svedočanstvo - Istina ili politika


Svedočanstvo - Istina ili politika, Koncept svedočanstva u komemoraciji jugoslovenskih ratova, Galerija-legat Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića. Otvaranje izložbe je u četvrtak, 14. decembra 2017. u 18 časova. Kustosi: Noa Treister (CZKD/Učitelj neznalica) i Zoran Erić (MSUB)

 


 
Umetnici: Ana Bunjak, Sanja Anđelković & Bojan Krivokapić & Andrea Palašti, Danijel Đamo (Daniel Djamo), Rjo Ikeširo (Ryo Ikeshiro) & Aron Ro​sman-Kiš (Aron Rossman-Kiss), Filip Jovanovski, Kristina Marić, Jelena Marković, Jula Marculi (Iula Marzulli) & Mariana Fumai (Marianna Fumai), Vladimir Miladinović, Doron Paris (Dorone Paris), Nikola Radić Lucati, Mersid Ramičević, Lala Raščić, Jacek Smolicki & Tim Šo (Tim Shaw), Katarina Šević 

U okviru projekta SVEDOČANSTVO – ISTINA ILI POLITIKA: Koncept svedočanstva u komemoraciji jugoslovenskih ratova, pored izložbe, biće održana i konferencija Svedočanstvo. Poezija. Jezik. u Centru za kulturnu dekontaminaciju i Institutu za filozofiju i društvenu teoriju, od 14. do 17. decembra 2017. godine.

Bazu projekta SVEDOČANSTVO – ISTINA ILI POLITIKA: Koncept svedočanstva u komemoraciji jugoslovenskih ratova čini audio arhiv od preko 200 intervjua vođenih sa učesnicima rata i antiratnim aktivistima. Projekat se odvija u dve međusobno isprepletane istraživačke linije koje se bave konceptom svedočanstva u kontekstu komemorativnih praksi i jugoslovenskih ratova devedesetih, a zasniva se na intervjuima i umetničkim radovima koji razmatraju ove intervjue kao svedočanstava. U oktobru prošle godine objavljen je poziv umetnicima za učešće u projektu. Umetnici su pozvani da se bave ispitivanjem, s jedne strane materijalnog aspekta svedočanstava (zvukom i glasom) i, s druge, samim sadržajem – političkim, ekonomskim, društvenim i kulturnim kontekstom u različitim ključnim momentima svedočanstava. Izložba SVEDOČANSTVO – ISTINA ILI POLITIKA: Koncept svedočanstva u komemoraciji jugoslovenskih ratova nastoji da poveća produkciju kapitala znanja, šireći realnosti činjenica o ratovima – njihovim učesnicima, uzrocima i posledicama kroz sakupljanje svedočanstava od direktnih učesnika ratova i anti-ratnih aktivista.

Izložba ima za cilj da otvori kanal koji će omogućiti da se svedočanstva čuju i da se kontekstualizuju. U Legatu Čolaković biće predstavljeni radovi 15 međunarodnih umetnika i umetničkih parova koji su proteklih godinu dana učestvovali u ovom istraživanju. Umetnički pristupi variraju od arhivskih, preko participativnih audio-vizuelnih i antropoloških istraživanja, do statističkog i tehnološkog promišlјanja, a kao rezultati na izložbi će biti predstavljeni radovi kroz širok spektar medija, od muzičkih kompozicija i performansa, do audio i vizuelnih instalacija. Izložbu umetničkih radova prati i arhiva svedočanstava.

Izložba je od 17. novembra do 8. decembra 2017. održana u Galeriji Bokanera (Boccanera Gallery) u Trentu u Italiji, a posle Beograda putuje u Sarajevo (od 6. marta 2018), Banja Luku, (od 10. marta 2018) i u Beč (od 14. aprila 2018).

Projekat Svedočanstvo – istina ili politika: Koncept svedočanstva u komemoraciji jugoslovenskih ratova realizuje Centar za kulturnu dekontaminaciju u saradnji sa partnerima: Učitelj neznalica i njegovi komiteti (Beograd), Muzej savremene umetnosti (Beograd), Historički muzeja Bosne i Hercegovine (Sarajevo), Centar za kulturnu i socijalnu popravku (Banja Luka), Boem (Beč, Austrija), Observatorijum za Balkan i Kavkaz Transeuropa (OBCT Transeuropa) (Rovereto, Italija), Institut za filozofiju i društvenu teoriju (Beograd) i Lajbnic Institut za studije istočne i jugoistočne Evrope (Leibniz-Institut für Ost- und Südosteuropaforschung – IOS) (Regensburg, Nemačka).
 

 

objavljeno12.12.2017.

Pretraga




Prijava na mail listu

Unesite vašu e-mail adresu

Unesite kod

Nečitljiv kod? Generišite novi

Zašto se prijaviti?

Garancija privatnosti.