Aktuelno

Slobodan Maldini: Istorija srpske umetnosti XVII - XXI vek
23.01.2019. - 07.02.2019.

Slobodan Maldini: Istorija srpske umetnosti XVII - XXI vek


Otvaranje izložbe crteža Slobodana Maldinija s početka 80-tih, pod nazivom Monumentum memoriae i predstavljanje knjige istog autora "Istorija srpske umetnosti XVIII-XXI vek", izdanja na srpskom i engleskom jeziku, izdavača "Knjige komerc" iz Beograda.

 

Razgovor o knjigama "Istorija srpske umetnosti XVIII-XXI vek" i History of Serbian Art XVIII-XXI c. biće održan u četvrtak, 24. januara sa početkom u 19 časova u "Rimskoj dvorani" Biblioteke grada Beograda. O knjizi govore: autor knjige Slobodan Maldini, profesor Univerziteta u Beogradu u penziji Aleksandar Radojević, umetnik i dizajner Darko Čonkić, istoričarka umetnosti Biljana Tomić i arhitekta Mustafa Musić.

Izložba Monumentum memoriae priređena je u galeriji "Atrijum" Biblioteke grada Beograda, Knez Mihailova 56, Beograd i biće svečano otvorena 24. januara 2019. u 19 časova. Izložbu će otvoriti istoričarka umetnosti Biljana Tomić i umetnik i arhitekta Mustafa Musić.

 

Slobodan Maldini: Izložba Monumentum memoriae

Izložba Slobodana Maldinija Monumentum memoriae sadrži crteže autora nastale početkom 1980-tih na kojima se nalaze arhitektonske studije neizvedenih spomenika i idejni projekti spomenika koje je Maldini izgradio sredinom 1980-tih na Kosovu i Metohiji. Pod nazivom "Arhitektoni", autor je izradio seriju geometrijski jednostavnih memorijalnih formi koje čine njegov jedinstveni graditeljski opus. Maldinijevi spomenici sadrže istorijsku konotaciju, estetiku preuzetu iz istorije arhitekture, pre svega iz perioda stila italijanskog baroka, a potom i stila francuskih umetnika neoklasičara vremena XIX veka. Maldinijeva spomenička arhitektura je jedinstvena, estetski pročišćena, jasna, klasična, filozofski opredeljena. Nastala u prvim godinama 1980-tih, predstavlja individualističku liniju prve postmoderne arhitekture u Srbiji. Svoje crteže Maldini je predstavio na izložbama u inostranstvu, ali nikada u Srbiji, zbog čega je ova izložba jedinstvena prilika da se domaća publika upozna sa do sada nepoznatim stvaralačkim opusom ovog jedinstvenog autora.

Slobodan Maldini (r. 1956) je arhitekta, pisac, umetnik i teoretičar arhitekture. Najznačajniji je predstavnik alternativne arhitekture u Srbiji. Diplomirao je arhitekturu 1980. u Beogradu. Na poslediplomskim studijama (1980-1985) mentor mu je bio Bogdan Bogdanović. Studirao je arhitekturu italijanske renesanse (1978-1988) u Vičenci kod profesora Džejmsa S. Akermana (Univerzitet Harvard) i profesora Volfganga Loca (Kembridž, Masačusets). Njegovi rani radovi sadrže eklektične elemente koji su nastali pod uticajem ideja postmoderne arhitekture u SAD. 1985. učestvovao je na "Pariskom bijenalu" zajedno sa ikonama arhitekture: Andom, Botom, Erskinom, Fosterom, Gerijem, Makijem, Moneom, Pjanom, Rosijem, Rodžersom, Hadidovom i drugima, kao jedini srpski arhitekta na ovoj prestižnoj izložbi do danas. U periodu 1982-1988 je na poziv Bogdana Bogdanovića projektovao i izgradio tri spomenika na Kosovu: Spomen kompleks u Klini i spomenike u Istoku (Dobruši) i Kačaniku.




"Istorija srpske umetnosti XVIII-XXI vek" Slobodana Maldinija
Najnovija Maldinijeva knjiga "Istorija srpske umetnosti XVIII-XXI vek" i njeno englesko izdanje History of Serbian Art XVIII-XXI c. izdavača Knjige Komerc iz Beograda je kapitalan vodič kroz kulturnu prošlost našeg podneblja. Na 848 strana velikog formata i na više od 2 miliona slovnih znakova knjiga sadrži 270 tematskih poglavlja u kojima su predstavljene istorijska i kulturna zaostavština srpskih likovnih stvaralaca, slikara, vajara, arhitekata, grafičara i ostalih predstavnika likovnih umetnosti na tlu Srbije. Među oblastima srpske kulturne istorije koje svojim sadržajem obuhvata ova knjiga, centralno mesto zauzimaju graditeljsko - arhitektonsko nasleđe i likovno umetničko stvaralaštvo nastali u periodu od prve Velike seobe Srba 1690. godine, do danas. U ovom kapitalnom izdavačkom poduhvatu predstavljeno je bogatstvo likovne umetnosti i arhitekture Srbije - njena duga i vredna kulturna tradicija, umetnička zaostavština i izuzetni stvaraoci u svim oblastima likovne umetnosti i kulture. Sa naročitom pažnjom opisana je istorija arhitekture i ostalih likovnih umetnosti: slikarstva, vajarstva, grafike, kao i savremenih umetničkih disciplina i primenjenih umetnosti. Posebno su opisane oblasti savremene umetnosti u Srbiji, stilovi, pokreti i umetničke prakse, od perioda nakon završetka Drugog svetskog rata do danas. U njoj su predstavljena najznačajnija dela, biografije i vredna dostignuća naših najpoznatijih umetnika i drugih likovnih stvaralaca koja se danas čuvaju u mnogim srpskim muzejima i galerijama.


Slobodan Maldini je arhitekta, umetnik, pisac, izuzetno zapažen savremeni enciklopedista u Srbiji. Njegove knjige su po pravilu kapitalna ostvarenja, plod višegodišnjeg rada autora i danas su nezaobilazne kako za studente arhitekture i istorije umetnosti, tako i istraživače i ljubitelje umetnosti. U naučnoj javnosti i među izdavačima na polju likovnih umetnosti poznat je po ediciji "Enciklopedija arhitekture" koja je odmah po objavljivanju njena prva dva toma 2004. godine privukla pažnju zbog svoje studioznosti i temeljnosti što je svojstveno ozbiljnim naučnim institucijama, pre nego autoru - pojedincu. Maldinijev "Leksikon arhitekture i umetničkog dizajna" (2012) još jedan je vredan izdavački poduhvat koji dugoročno doprinosi unapređenju i razvoju kulture i humanističkih nauka u Republici Srbiji. Nedavno objavljena Maldinijeva knjiga "Atlas likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije - 21. vek" (2014) još jedan je Maldinijev projekat koji čitaocima predstavlja srpsku nacionalnu kulturu i umetnost. Slobodan Maldini je objavio i nekoliko knjiga na engleskom govornom području, a izuzezno značajna je njegova knjiga A Dictionary of Spirituality (2014).

 

objavljeno23.01.2019.

Pretraga




Prijava na mail listu

Unesite vašu e-mail adresu

Unesite kod

Nečitljiv kod? Generišite novi

Zašto se prijaviti?

Garancija privatnosti.