Aktuelno

Savremena italijanska grafika
26.09.2016. - 10.10.2016.

Savremena italijanska grafika


U ponedeljak, 26. septembra u 19 časova biće otvorena izložba Savremena italijanska grafika, pregled razvoja i različitih grafičkih tendencija u Italiji. Galerija Grafički kolektiv, Obilićev venac.

 

Vladimiro Elvijeri, kustos ovog izbora, predstavlja jedan mogući presek aktuelnosti na savremenoj italijanskoj grafičkoj sceni kroz stvaralaštvo najznačajnijih italijanskih autora u poslednje tri generacije.
Između ostalog, ova izložba predstavlja grafiku kao polje neiscrpnih mogućnosti eksperimentisanja što je vidljivo i u primeni  različitih tehnika - suva igla, bakrorez, drvorez, akvatinta, zatim metoda karborundum,  kolografija, sve do novijih instrumentalnih postupaka.
Vladimiro Elvijeri poseban značaj pridaje tehničkom aspektu dela, koji prema njegovom mišljenju nije isključivo medijator od ideje do njene realizacije već grafičkom mediju daje dublji smisao i značenje, percipirajući ga kao trag unutrašnje refleksije koja se materijalizuje odgovarajućom tehnikom u zavisnosti od  senzibiliteta umetnika.
Manuelnost, gestualnost i konceptualnost, prema njegovim rečima u neraskidivoj su simbiozi koja dovodi do profilisanja osobenosti autorskih koncepcija koje se razlikuju od umetnika do umetnika.
„Grafička umetnost nastaje iz manuelnosti, dakle, iz tehnike, koja je i sama oblik inteligencije, stalno otkriva nove oblike i nove načine kako bi izrazila strasti i protivrečnosti čoveka, ume da bude instrument misli, produžavanje delujuće telesnosti; umetnost koju možemo da definišemo kao plod “inteligentnih ruku” ˮ (iz teksta Vladimira Elvijerija).

Ovom izložbom se sagledavaju različiti idejni, likovni i tehnički problemi tipični za italijansku grafiku danas. Radovi su iz Kolekcije Gradske galerije u Užicu. Ova Kolekcija je nastala je u saradnji Bijenala Suva igla iz Užica i smotre Umetnost i presa iz Kremone.

 

objavljeno26.09.2016.

Pretraga




Prijava na mail listu

Unesite vašu e-mail adresu

Unesite kod

Nečitljiv kod? Generišite novi

Zašto se prijaviti?

Garancija privatnosti.