Aktuelno

Rade Mutapović: Jedinke i vrste
23.02.2021. - 13.03.2021.

Rade Mutapović: Jedinke i vrste


Samostalna izložba radova Radeta Mutapovića "Jedinke i vrste". Izložba se otvara u utorak 23. februara 2021. godine u 19 sati i biće otvorena do 13. arta, 2021. godine. Galerija Zadužbine Ilije M. Kolarca

 

Umetnički projekat „Jedinke i vrste“, u polju umetnosti, a prvenstveno skulptorskim jezikom, govori o životnoj sredini, biopolitici, veštačkim mutacijama i promenama izgleda pojedinačnih vrsta izazvanih veštačkim putem. Projekat se bavi iskazima u okviru skulptorskog medija, pa samim tim istraživanje podrazumeva skulptorske procedure, oblikovanje, multiplikacije oblika ali i adekvatni tretman materijala. Projekat ,,Jedinke i vrste“ bavi se konfliktom između etike i estetike, tehnološkog napretka i umetnosti, maksimalne eksploatacije resursa i životne sredine koja je adekvatna čovekovim potrebama.
Trodimenzionalni oblik koji oplemenjuje materijal je izražajno sredstvo koje ima potencijal da savremenog posmatrača dovede do snažnog doživljaja isto kao što je to mogao i pre nekoliko hiljada godina. Naime u eri ubrzanog razvoja tehnologije koje menjaju naš život, naše okruženje i nas same, jedan medij kao skulptura upravo stoji kao opozicija ovakvoj brzoj promeni. Skulptura upravo u svojoj dubokoj bazičnoj utemenjenosti beleženja iskustva civilizacije ima tu osobinu da može da povuče paralelu između nekad i sad.
Mutapovićeve skulpture životinja u poređenju sa biljnim i životinjskim formama klesanim ili oslikavanim u hramovima ili religijskim knjigama mogu da progovore o toj razlici kao i o  civilizaciji koja je razliku napravila.
Zato se ova tema o promenama izgleda pojedinačnih vrsta izazvnih veštačkim putem kao i konfliktom između etike i estetike,  tehnološkog napretka i umetnosti, nekako prirodno ukotvila u mediju skulpture jer upravo skulptura svojom stabilnom nepromenljivošću ima karakter svedočanstva.
Tokom trajanja projekta, menjajući formate i materijale pokušavao je da istraži u kojoj meri se sam postupak izrade skulpture može usmeriti tehnologijom izrade, ali i definisanjem određenog konceptualnog okvira poput društvene angažovanosti. Zapravo u ovom projektu tema se susrela sa medijem u tačci oblikovnih varijateta. Skulptori se bave oblikom i istražuju njegov komunikacijski potencijal u vezi sa temom i materijalom, a živi svet koji je bio tema ovog istraživanja se upravo objavljuje u varijacijama oblika.
...Ipak na samom kraju iskoristiću priliku da kažem da svaki umetnik mora da razvija odgovornost prema društvu i sredini u kojoj živi i da ne bude zatvoren u sigurnim meandrima sopstvenog medijskog istraživanja. Svaki medij, kao i umetnost sama, ne može biti tu radi sebe, kao u modernizmu, kada se sloboda oličavala u slobodi pojedinca građanina.  Izbegavanje eksploatacije nije moguće jednostavnim bekstvom od civilizacije na neka neistražena mesta i ostrva. Eksploatacija je postala globalna i moraju se pronaći novi metodi korekcije sveta, jer su ovi stari nefikasni. Zato i umetnički aganžman, treba da se završi osvrtom na etičku komponetu njegovog sadržaja, a to je u ovom slučaju činjenica da čovečanstvo treba da pokaže više poštovanja prema živom svetu sa kojim deli ovu planetu.

-iz izveštaja komisije za odbranu doktorata-
Mentor projekta: Radoš Antonijević

 


Rade Mutapović rođen 1990. u Gornjem Milanovcu. Živi u Čačku i Beogradu. Srednju Umetničku školu završava u Kraljevu 2009. Iste godine upisuje Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu, odsek vajarstvo.
2014. završava upisan fakultet u klasi profesora Mrđana Bajića. Trenutno na doktorskim studijama na istom fakultetu.
Od 2013. NJegov rad se nalazi u stalnoj postavci muzeja ,,ZEPTER“ u Beogradu
Od 2014. Skulptura u javnom prostoru ,, Na površini“ Prijepolje
Od 2015.- 2019. Radi kao profesor na predmetima tehnologija materijala , stručna praksa drvo i modelovanje

NAGRADE :
2012.    prva nagrada FLU za mozaik
2013.    FLU nagrada ,, Vrt dobre nade '' za najbolji rad iz oblasti slikarstva, vajarstva i mozaika na temu životinje
2014.    nagrada SO Savski venac za skulpturu u materijalu - kamen
2014 . treća nagrada na novembarskom salonu vizuelnih umetnosti u Kraljevu
2018. specijalna nagrada za skulpturu na  ,,Bijenalu minijature“ u Gornjem Milanovcu
      Kontakt: 060/ 36-81-333    mail: rademutap@gmail.com    

Mozaik:
 
2015. U saradnji sa Milošem Timotijevićem realizuje mozaik Svete Trojce za crkvu Svete Trojce u Rudarima (Kuršumlija)
2015. Realizuje mozaik Svetog Pantelejmona za crkvu Svetog Pantelejmona u Brđanima (Čačak)
2017. U saradnji sa Milošem Timotijevićem realizuje mozaike Nerukotvoreni lik Isusa Hrista i Sv. Stefan Dečanski za crkvu Sv. Stefana Dečanskog u Kovinu
2018. Realizuje mozaik Svete trojce za crkvu Svete Trojce u Rakovi ( Čačak)

Kolonije:
               2011. ,,TERRA" Kikinda
               2014. ,, TERRA" Kikinda
               2014. ,,LETNJA UMETNIČKA ŠKOLA" Prijepolje
               2014. ,,PREPOZNAVANJE" Niš
Projekti:
             2013. učesnik projekta ,, MLADI 2013 ” Galerija Nadežda  Petrović   Čačak  gde daje svoja idejna rešenja  skulptura za  uređivanje  kružnih  raskrsnica.

 

objavljeno23.02.2021.

Pretraga




Prijava na mail listu

Unesite vašu e-mail adresu

Unesite kod

Nečitljiv kod? Generišite novi

Zašto se prijaviti?

Garancija privatnosti.