Aktuelno

Priznanje srpskim arhitektama u Dušanbeu
27.10.2021. - 03.11.2021.

Priznanje srpskim arhitektama u Dušanbeu


Predstavnici Asocijacije srpskih arhitekata Slobodan Maldini i Sofia Lancoš Maldini nagrađeni su za projekat prostorne instalacije „Explosion… zen spikes“ na reci Savi ispred keja Kule Beograd, centra Beograda na vodi.

 

Na međunarodnom takmičenju Međunarodne asocijacije evroazijskih saveza arhitekata koje je održano pod pokroviteljstvom Uneska i Međunarodne unije arhitekata oktobra 2021. godine u Dušanbeu, Tadžikistan, visoko priznanje za najbolje projektovano arhitektonsko delo u kategoriji „Pejzažna arhitektura i dizajn sredine“ dodeljeno je arhitektima iz Srbije. Predstavnici Asocijacije srpskih arhitekata Slobodan Maldini i Sofia Lancoš Maldini nagrađeni su za projekat prostorne instalacije „Explosion… zen spikes“ na reci Savi ispred keja Kule Beograd, centra Beograda na vodi.

Prema objašnjenju autora, njihova prostorna instalacija sadrži dve celine: dinamično komponovane bele cilindrične štapove koji "eksplodiraju", lebde, lete kroz vazduh, i mirne, statične, zašiljene crvene kupaste šiljke, usmerene naviše. Simbolično predstavlja visoke domete ljudskog uma i snagu energije otelotvorene na novom urbanom prostoru prestonice.

Prvi put u Srbiji, umetničko delo nastalo je upotrebom digitalne morfogeneze, generativne umetnosti u kojoj je oblik stvoren uz pomoć računara. Ova složena prostorna struktura nastala je postupkom u kojem su oblici definisani matematički - iterativnim algoritmima, što je omogućilo da bude detaljnija, kompleksnija i konstruktivno određenija u odnosu na druge, klasično izvedene uz pomoć nacrta ili ručno napravljenog modela u glini ili gipsu.

Razvoj tehnologije savremenih materijala i kompjuterskog procesuiranja oblika omogućio je novi vid skulptoralnog projektovanja. Kompozitni materijali kao što su polimeri ojačani vlaknima pronašli su put u skulpturi jer pružaju širi spektar geometrijske slobode od standardnih, kao bronza ili drvo, što je autorima omogućilo da prošire proces svog dizajna izvan tradicionalnog opsega likovne umetnosti. U izradi ove geometrijski složene i performativne kompozitne strukture autori upotrebljavaju računarski upravljiv alat, a proces izrade uključuje prenošenje informacija iz složenih generisanih algoritama kojima se raspoređuju plastični materijali u precizno izrađene sastavne delove. Skulpturu prave industrijske robotske mašine jer imaju moć višestrukog stepena slobode izrade i kontrolisanu preciznost, dobro prilagođene za zadatak izrade složenih geometrija. Svestranost savremenih mašina i njihova ekonomičnost čini mogućom novu tehniku izrade skulptura koja je donedavno bila nezamisliva zbog nepostojanja tehnoloških rešenja i složenosti procesa. Realizacija ovog umetničkog dela uključuje računarski kontrolisanu izradu jezgra i delova prostorne instalacije u poliuretanu i njenu površinu u boji, od višeslojnog staklo-plastičnog laminata.

 

Na slici: Prostorna instalacija ispred keja Beograda na vodi, delo autora Sofie Lancoš Maldini i Slobodana Maldinija

 

objavljeno27.10.2021.

Pretraga




Prijava na mail listu

Unesite vašu e-mail adresu

Unesite kod

Nečitljiv kod? Generišite novi

Zašto se prijaviti?

Garancija privatnosti.