Aktuelno

MSUV: Rezidencijalni programi - umetnička produkcija
13.02.2019. - 13.02.2019.

MSUV: Rezidencijalni programi - umetnička produkcija


MSUV: Rezidencijalni programi - umetnička produkcija Sreda, 13. februar, 2019. 18h Galerija N, Muzej savremene umetnosti Vojvodine Kustoskinja i moderatorka: dr Sanja Kojić Mladenov Učesnici: diSTRUKTURA (Milan Bosnić, Milica Milićević), Branislav Nikolić, Selman Trtovac

 

Tokom razgovora biće prikazane i prezentacije Vesne Perunović i Bože Vasića

 

Važan segment međunarodnog projekta RISK CHANGE čine rezidencijalni boravci umetnika/a. U periodu 2017-2018. godine je realizovano više takvih boravaka tokom kojih su nastala nova umetnička istraživanja i produkcije. U razgovoru će biti reči o umetničkim radovima predstavljenim na izložbi Moja umetnost je moja stvarnost koji su nastali tokom ovih rezidencijalnih programa i boravka umetnika/ca u novim sredinama, ali i uopšte o mogućnostima i značaju izmeštanja umetnika/ca u nove prostore i lokacije, te in situ umetničkih istraživanja i produkcije.

Izložba Moja umetnost je moja stvarnost - My Art is My Reality bavi se ispitivanjem promenljivih pozicija moći, različitih geopolitičkih interesa, menjanja strana i uloga, kroz analiziranje pitanja dokumentovanja istorije, postojanja prikrivenih i zaboravljenih arhiva, te građenja identiteta na osnovu vladajućih stavova i odnosa. Međunarodna izložba koncipirana je kroz učešće umetnika, umetnica i umetničkih grupa iz Nemačke, Francuske, Hrvatske, Srbije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Slovačke, Mađarske, Albanije, Izraela i Kanade koji koriste studije slučaja iz prošlosti, arhivsku građu ili lična iskustva kao resurs za njihovu rekontekstualizaciju i novo predstavljanje. Cilj izložbe je ukazivanje na značaj sećanja na nasilna i traumatična iskustva, ali i važnosti pomirenja i očuvanja zajedništva kroz savremenu umetničku praksu, te ispitivanje pozicije kolektivnog i personalnog identiteta kao promenljive kategorije direktno povezane sa društvenim procesima.


Izložba je pokrenuta kao segment zajedničkog projekta Goethe-Instituta i Instituta français u Hrvatskoj, uz podršku MMSU, Rijeka, MSUV, Novi Sad i Galerije Kai Dikhas iz Berlina, nakon uspešne prezentacije u Muzeju moderne i savremene umetnosti u Rijeci (Mali Salon) tokom novembra – decembra 2018. godine ima svoju drugu prezentaciju, u nešto izmenjenoj formi, u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu.



 

objavljeno11.02.2019.

Pretraga




Prijava na mail listu

Unesite vašu e-mail adresu

Unesite kod

Nečitljiv kod? Generišite novi

Zašto se prijaviti?

Garancija privatnosti.