Aktuelno

Milena Marjanović:  Marija Mara Rosandić
14.02.2019. - 07.03.2019.

Milena Marjanović: Marija Mara Rosandić


Galerija ARTGET Umetnička direktorka Galerije Artget u 2019: Milena Marjanović Marija Mara Rosandić Autorski istraživački projekat Milene Marjanović 14. februar – 7. mart 2019.

 

 

Nova izlagačka sezona prema koncepciji umetničke direktorke Galerije Artget  u 2019. Milene Marjanović posvećena je prvoj školovanoj fotografikinji kod nas Mariji Mari Rosandić.

Marija Mara Rosandić, rođena Bogdanović (Ruma, 1883  ̶  Beograd, 1954), prva je srpska školovana fotografkinja i jedna od prvih školovanih fotografkinja na Balkanu. Bila je stručni saradnik prvog srpskog foto-časopisa Fotografski pregled, osnivač prvog foto-kluba u nas, 1928. godine – Beogradskog foto-kluba – i jedina i prva žena član Upravnog odbora. Osim toga, imala je svoj foto-atelje, najpre u Zagrebu, a zatim je nekoliko promenila i u Beogradu.

Bez obzira na pomenute podatke, njen lik i delo nisu poznati široj javnosti, iako je bila i supruga velikog vajara Tome Rosandića  ̶  autora skulpture „Igrali se konji vrani i sa njima div junaci“ (1939), koja se nalazi ispred Narodne skupštine Srbije, čija je gotovo sva dela znalački snimila, a fotografski portretisala i beogradsku elitu posle Prvog svetskog rata, u vreme kada su scenom zračili Crnjanski, Vojnović, Krakov, Žanka, kraljevska porodica, kao njihov prijatelj ali i umetnica koju su veoma poštovali.

Izložba u Galeriji Artget doneće mnoga dela iz brojnih muzejskih i privatnih kolekcija u Beogradu i Zagrebu.

 

 

objavljeno12.02.2019.

Pretraga




Prijava na mail listu

Unesite vašu e-mail adresu

Unesite kod

Nečitljiv kod? Generišite novi

Zašto se prijaviti?

Garancija privatnosti.