Aktuelno

Mehmed Slezović:  Meditacije na Seni
24.08.2017. - 05.09.2017.

Mehmed Slezović: Meditacije na Seni


Samostalna izložba radova Mehmeda Slezovića, pod nazivom "Meditacije na Seni". Otvaranje izložbe: četvrtak, 24. avgusta u 19. časova u Galeriji '73 , Požeška 83a. Izložba će trajati do 5. septembra 2017. g.

 

Izložba crteža Mehmeda Slezovića, pod nazivom "Meditacije na Seni", biće otvorena u Galeriji ’73 u četvrtak, 24. avgusta 2017. godine u 19. časova.

Mehmed Slezović (1960, Novi Pazar), završio je Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu 1985. godine u klasi prof. Radenka Miševića. Postdiplomske studije slikarstva završio kod prof. Mome Antonovića, na istoj školi 1987. god, a potom i postdiplomske studije grafike kod prof. Emira Dragulja, 1990. godine. Doktorirao iz oblasti teorije umetnosti na temi  ,,U metnički crtež u savremenoj praksi i teoriji''.  Radi kao slobodni umetnik od 1990. do 2007 god. Od 2008. zaposlen kao profesor slikanja i crtanja na Departmanu za umetnost, Univerziteta u Novom Pazaru. Član ULUS-a i Grafičkog kolektiva Beogradskog kruga od od 1987. god, a Međunarodnog udrženja Krakovskog trijenala od 1997. U periodu od 1985 do 2016. god izlagao samostalno preko 60 puta u zemlji i inostranstvu, i preko 400 puta kolektivno na raznim bijenalima i trijenalima grafike, crteža, malih formi i drugo. Njegovi radovi nalaze se u muzejskim zbirkama /Tokio, Krakov, Kremona, Katanija,.../ kao i brojnim zbirkama. Dobitnik je većeg broja domaćih i međunarodnih nagrada (Gran prix František Kupka 2006 - Prag, James Haim Pinto, za portret, Tuzla 2006, Medalja na drugom Mediteranskom bijenalu, Atina i drugo).

U Galeriji ’73 predstaviće crteže iz ciklusa "Meditacije na Seni" koji su nastali tokom umetnikovog boravka u Parizu, u periodu  od 2012. godine do danas. O Slezovićevom bogatom opusu, istraživačkom senzibilitetu i svetranosti koju demonstrira kroz  bavljenje grafikom, slikom, crtežom i teorijom umetnosti, Olivera Vukotić, autorka teksta za katalog, između ostalog je istakla: "Crtež je jedan od likovnih modusa u kojima Slezović ispoljava kreativni nerv. U osnovi njegovog celokupnog opusa je figuracija kao jezički sistem i crteži iz ciklusa "Meditacije na Seni" zadržavaju ovu premisu ali ispoljavaju i tendenciju ka bespredmetnim sadržajima. Idejnu okosnicu ranije nastalih crteža, kao i recentnih radova posvećenih gradu svetlosti, čine slike iz života, prizori koji su doživljeni i kroz umetnički čin ovekovečeni. Ako se zna da je crtež discplina koja prenosi čaroliju trenutka zadržavajući dah neposrednosi i direktnog nadahnuća, onda je jasno zašto autor pojedine teme opservira u ovoj izražajnoj formi. Slezović duboko proživljava svoju umetnosti i zato je izabrana problematika uvek emotivno bliska autoru ali isto tako i likovno intrigatna kao sadržaj koji on percipira na više nivoa. U tom svetlu treba posmatrati i pastele iz ciklusa "Meditacije na Seni" koji su nastali tokom umetnikovog boravka u Parizu."

 

 

 

objavljeno21.08.2017.

Pretraga




Prijava na mail listu

Unesite vašu e-mail adresu

Unesite kod

Nečitljiv kod? Generišite novi

Zašto se prijaviti?

Garancija privatnosti.